Cześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie musicie to zmienić! 🙂
Składniki (2 porcje):
śliwki węgierki – kilka sztuk
cynamon
garść migdałów w płatkach
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz)
50 g zimnego masła
Wykonanie:
Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Śliwki umieść w kokilkach do zapiekania. Posyp cynamonem i płatkami migdałowymi.
Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę.
Kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
Avrea napisał
pychota slwki,kruszonka i migdały
Pieruńskie maszkety napisał
O mniam mniam, widać że nawet psina by popróbowała tych pyszności 🙂
Kobieta po 30 napisał
Mniami 🙂 Coś czuję, że wszyscy domownicy byliby zachwyceni 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
śliwki pod kruszonką to moje ulubione owoce 🙂 drugie to maliny w połączeniu z borówkami 🙂
Restauracja włoska Kraków | DaPietro.pl napisał
Śliwki są tak bardzo wdzięcznym owocem, ze można je wykorzystać w wielu daniach, również tych na słono! 🙂 Twój deser musi wypełniać swoim aromatem całe wnętrze! Pozdrawiamy – DaPietro
codojedzenia napisał
Jakie smaczności! To są moje ulubione śliwki!
keto szymon napisał
świetny prosty przepis, a jak wygląda, uwielbiam śliwki
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie, pozdrawiam 🙂