Cześć ! Mam dziś dla Was propozycję na szybki, lekki i pyszny obiad. Ostatnio ograniczyłam spożywanie mięsa na rzecz takich warzywnych dań. Teraz gdy mamy najlepsze warzywa, aż żal z nich nie korzystać. Zapraszam na miseczkę pysznego dania 🙂 !
Składniki:
1/2 główki kalafiora (lub 1 mały)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 – 3 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 mała żółta cebula
2 -3 garście orzechów nerkowca
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
makaron chow mein
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Obie papryki pokrój na małe kawałki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj różyczki kalafiora i smaż około 20 minut, aż zmiękną, nabiorą złotego koloru. Kalafiora zdejmij z patelni, odstaw. Na te samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj imbir i czosnek, smaż 2 minuty często mieszając. Dodaj paprykę , smaż kolejne 4 minuty. Do papryki dodaj kalafiora, sos sojowy i cukier, całość dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i dodaj makaron. Smaż 3 – 4 minuty mieszając.
Smacznego !
Jesteśmy na tak szczególnie z tymi orzechami nerkowca 😀
a ja się dziwiłam dlaczego mi się nie aktualizujesz….a tu inny adres nieco 🙂
Aaaa widzisz Kochana, przyszły zmiany 🙂
Bardzo fajny pomysł w klimacie orientu! „Mniamuśny”!!
Przepyszne 🙂 Bardzo lubię takie orientalne smaki, fajne, proste i pyszne danie ! Pozdrawiam
Zostało trochę dla mnie?;)
Dla Ciebie zawsze 😉
Ale to cudownie wygląda :*
Wspaniałe danie. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Muszę wypróbować takiego smażonego kalafiora 🙂