Cześć ! Sezon kurkowy trwa w najlepsze. Korzystacie z niego ? Jeśli nie, trzeba to szybko zmienić 🙂 ! Dziś mam dla Was przepis na sos kurkowy. Będzie idealny do makaronu, ziemniaków, kopytek. Idealnie sprawdzi się również do mięs. Na moim blogu znajdziecie także przepis na makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym.
Składniki (2 porcje):
Makaron tagliatelle
200 g kurek
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 36 %
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz, sól himalajska
1 mały pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj natkę pietruszki.
Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego !
Pyszna propozycja 🙂
mniam! 🙂 pyszna klasyka 🙂
Taki sos kurkowy jest najlepszy 🙂 Śmietanka i wino 🙂