Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na ulubione danie makaronowe Audrey Hepburn – spaghetti al pomodoro. Wcale się nie dziwię, że je kochała. W końcu w prostocie siła. Można śmiało powiedzieć, że danie 'robi się’ samo, wystarczy tylko przygotować składniki.
Składniki (2-4 porcje):
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 małe marchewki
2 łodygi selera
2 puszki pomidorów pelati (w całości, obranych)
1 pęczek bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
makaron spaghetii
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru
świeżo starty ser parmigiano reggiano
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, pokrój w drobną kostkę. Warzywa umieć w garnku, dodaj pomidory i liście bazylii (odłóż małą garść liści do posypania dania na końcu). Skrop oliwą z oliwek i wstaw na mały gaz. Gotuj około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wyłącz gaz i odstaw na 15 minut. Swój sos odrobinę zblendowałam.
Makaron ugotuj al dente, pod koniec gotowania – zacznij podgrzewać sos. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp posiekaną bazylią i drobno startym serem. Smacznego !
pyszny obiad! 🙂
To też moje ulubione spaghetti 🙂
Uwielbiam, każdy makaron!
A ten i alio oli to moje ulubione. Prostota <3 Pomidory, bazylia jami!
Mmm, Audrey wiedziała co dobre 😀
O tak! W prostocie siła 🙂 Bardzo lubię tak przygotowany makaron 🙂