Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Spaghetti z karmelizowaną cebulą i szparagami

Cześć ! Wiele razy powtarzałam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym daniem. Cebula to wspaniałe warzywo, często jednak niedoceniane. Zawsze gdzieś na drugim, trzecim planie. Dlaczego nie na pierwszym ?! Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu !

DSC_0853

Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti
3 średnie białe cebule
250 – 300 zielonych szparagów
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 czubata łyżka brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno startego sera grana padano

Wykonanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut.
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i dodaj do karmelizowanej cebuli. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze i posyp grana padano. Smacznego !

DSC_0864

15 czerwca 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege komentarze 4

Komentarze

  1. Angie napisał

    15 czerwca 2016 o 11:58

    Kocham karmelizowaną cebulę i szparagi, więc to danie jest zdecydowanie dla mnie!:)

    Odpowiedz
  2. Marta gotuje napisał

    16 czerwca 2016 o 07:59

    Ja również uwielbiam karmelizowaną cebulkę, pyszne danie! 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    18 czerwca 2016 o 21:28

    makaronem nigdy nie pogardzę 🙂

    Odpowiedz
  4. zjedz_mnie napisał

    20 czerwca 2016 o 12:06

    To jest to, co mogłabym wsunąć dzisiaj na obiad, świetne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (188)
  • Grzyby (32)
  • Inne (8)
  • Kasza (27)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (100)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (18)
  • Ryby (16)
  • Ryż (47)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (105)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (140)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Panda - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Kurczak w mleku kokosowym
  • Keto świr - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Aneta - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl