Cześć ! Wiele razy powtarzałam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym daniem. Cebula to wspaniałe warzywo, często jednak niedoceniane. Zawsze gdzieś na drugim, trzecim planie. Dlaczego nie na pierwszym ?! Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu !
Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti
3 średnie białe cebule
250 – 300 zielonych szparagów
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 czubata łyżka brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno startego sera grana padano
Wykonanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut.
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i dodaj do karmelizowanej cebuli. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze i posyp grana padano. Smacznego !
Angie napisał
Kocham karmelizowaną cebulę i szparagi, więc to danie jest zdecydowanie dla mnie!:)
Marta gotuje napisał
Ja również uwielbiam karmelizowaną cebulkę, pyszne danie! 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
makaronem nigdy nie pogardzę 🙂
zjedz_mnie napisał
To jest to, co mogłabym wsunąć dzisiaj na obiad, świetne 🙂