Cześć ! Dziś mam Was przepis na spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem z kuminem. Te smaki wyrażają mnie. Kocham tahini i kumin. Mam nadzieję, że znajdą się tu jacyś fani tych smaków, ponieważ danie jest obłędne !
Marka Fit&Easy wprowadziła na rynek zupełną nowość. Są to makarony z warzyw z natury al dente™. Co to oznacza? Makarony nie wymagają obróbki termicznej. Jednak można można je smażyć, blanszować, krótko gotować, zapiekać.
Obecnie dostępne są: spaghetti z buraka i spaghetti z marchewki. Liczę po cichu, że wkrótce wprowadzone zostaną nowe makarony np. spaghetti z cukinii.
Makarony z warzyw mają piękne kolory, są pyszne, lekkie i zdrowe. Dla mnie to strzał w 10 i jestem przekonana, że ten produkt będzie hitem. Ja już zrezygnowałam z tradycyjnej pasty na rzecz makaronów z warzyw. Jestem pewna, że Ty też je pokochasz!
Składniki (2 – 4 porcje):
300 g spaghetti z marchewki Fit&Easy
3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu + oliwa z oliwek)
garść ulubionych orzechów
garść liści kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
1/2 główki kalafiora
sól, świeżo zmielony pieprz, kumin
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pieczony kalafior z kuminem: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, polej oliwką z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut.
Tahini: Dowolną ilość ziaren białego sezamu podpraż na patelni bez tłuszczu, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić ziaren! Gdy będą miały piękny, złoty kolor – zdejmij je z patelni i odstaw do przestygnięcia. Uprażony sezam zblenduj blenderem. I teraz ćwiczymy cierpliwość. 🙂 Może to trwać około 10 minut, dopóki sezam nabierze gładkiej konsystencji. Zawsze można mu pomóc i by przyspieszyć cały proces – w trakcie blendowania dolewaj oliwy z oliwek. Ja tahini robię zwykle z 200 g sezamu + 2 – 4 łyżeczki dobrej oliwy. Zamykam w słoiku i trzymam w lodówce.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim makaron około 5 minut. Dodaj tahini i upieczonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj ulubione orzechy i liście kolendry lub natkę pietruszki.
Smacznego !
Ervisha napisał
Wygląda tak pysznie, że aż się prosi o zjedzenie 😀
laNika napisał
Super danie! Wygląda bardzo wiosennie 🙂
Mada napisał
Idealne na wiosnę choć jak dla mnie- roślinożercy, na każdą porę roku się nadaje:)
Muszę sobie sprawić taką maszynkę do robinia makaronu z warzyw i wtedy nie będę musiała kupować tym bardziej że szczerze mówiąc w Oslo takiego makaronu z warzyw do kupienia nie widziałam.
Ciekawe czy mój królik wcinałby takie spagetti:):):)
Joanna Ł napisał
Apetycznie wygląda 🙂
mlodakk napisał
Zauważyłam że ostatnio te warzywne spagetti są bardzo popularne
amanda-butikzprzepisami napisał
Baaardzo smakowicie i kolorowo! 🙂
mojamalakuchnia napisał
ale bym zjadła : ) poluję na ten makaron z marchewki <3
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
super pomysł! 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Chętnie spróbowałabym takiego dania. A spaghetti z marchewki brzmi świetnie 🙂
Codzienność kobiety napisał
Ciekawe danie. Wygląda fenomenalnie.
;*
Aleksandra napisał
Wygląda bardzo interesująco, nie widziałam wcześniej spaghetti z marchewki 🙂 Musi być bardzo dobre 🙂
Dietetyk Na Walizkach napisał
Pieczonego kalafiora uwielbiam, a pomysł z makaronem z marchewki bardzo oryginalny i zdrowy 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam! 🙂