Cześć! Za oknem znów deszczowo. Moje kolejne danie poprawiające nastrój w dni takie jak ten to stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba. Dodatek sosu ostrygowego sprawia, że danie ma charakter i jest przepyszne!
Składniki:
1 mały brokuł
4 duże pieczarki
1 porcja makaronu soba
olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 dymka ze szczypiorkiem
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru)
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, biały pieprz mielony
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Brokuła umyj i podziel na różyczki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania – dodaj do garnka brokuły. Odcedź i ostaw.
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj brokuły z makaronem oraz dymkę ze szczypiorem (1 łyżkę szczypioru odstaw do dekoracji). Całość smaż około 2 minut. Wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Marzena napisał
Pyszna propozycja 🙂 uwielbiam takie dania 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Przepis jak dla mnie świetny – uwielbiam tego typu dania 🙂 I dodatkowo, na przekór pogodzie, jest na tym talerzu tak zielono 🙂
Salvador Dali napisał
ale ciekawe połączenie smaków- sos ostrygowy, brokuł.. brzmi intrygująco!
😀
T napisał
Normalne, nic odkrywczego.
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
zdecydowanie moje smaki! 🙂