Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba

Cześć! Za oknem znów deszczowo. Moje kolejne danie poprawiające nastrój w dni takie jak ten to stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba. Dodatek sosu ostrygowego sprawia, że danie ma charakter i jest przepyszne!

Składniki:
1 mały brokuł
4 duże pieczarki
1 porcja makaronu soba
olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 dymka ze szczypiorkiem
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru)
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, biały pieprz mielony

Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Brokuła umyj i podziel na różyczki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania – dodaj do garnka brokuły. Odcedź i ostaw.
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej.  Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj brokuły z makaronem oraz dymkę ze szczypiorem (1 łyżkę szczypioru odstaw do dekoracji). Całość smaż około 2 minut. Wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

22 marca 2017 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Makarony, Wege, Zdrowo komentarzy 5

Komentarze

  1. Marzena napisał

    22 marca 2017 o 08:20

    Pyszna propozycja 🙂 uwielbiam takie dania 🙂

    Odpowiedz
  2. U Rudej na Talerzu napisał

    22 marca 2017 o 08:49

    Przepis jak dla mnie świetny – uwielbiam tego typu dania 🙂 I dodatkowo, na przekór pogodzie, jest na tym talerzu tak zielono 🙂

    Odpowiedz
  3. Salvador Dali napisał

    22 marca 2017 o 12:14

    ale ciekawe połączenie smaków- sos ostrygowy, brokuł.. brzmi intrygująco!
    😀

    Odpowiedz
    • T napisał

      8 lutego 2022 o 15:47

      Normalne, nic odkrywczego.

      Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    25 marca 2017 o 20:25

    zdecydowanie moje smaki! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl