Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką

Cześć. Właśnie dziś jest ten dzień ! Dzień lenia. Nie chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie 🙂 !

dsc_0313

Składniki (2 porcje):
1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
250 g świeżych liści szpinaku
makaron udon – 1 porcja (75 g)
1 duża dymka ze szczypiorkiem
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz.

Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj cebulę i dymkę bez szczypiorku. Smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 2 minut. Dodaj szczypiorek (zostaw około 1 – 2 łyżek na koniec). Dodaj dynię i makaron, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp pozostałym szczypiorkiem.

28 grudnia 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege komentarzy 5

Komentarze

  1. Magda napisał

    28 grudnia 2016 o 09:02

    Fajne lekkie danie idealnie pasuje na okres poświąteczny 🙂

    Odpowiedz
  2. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    28 grudnia 2016 o 22:59

    Mniam, fantastyczne danie 🙂

    Odpowiedz
  3. laNika napisał

    29 grudnia 2016 o 19:08

    Właśnie na takie lekkie dania mam teraz ochotę. Pyszności!

    Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    31 grudnia 2016 o 15:14

    pyszne, aromatyczne danie 🙂

    Odpowiedz
  5. Joanna Seta-Pryjomska napisał

    12 lutego 2017 o 13:14

    Moje smaki 🙂 Lubię takie patelnie rozmaitości 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (186)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (27)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (100)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (18)
  • Ryby (16)
  • Ryż (45)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Kurczak w mleku kokosowym
  • Keto świr - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Aneta - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Moja pasja smaku - Makaron penne z kremowym sosem pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl