Cześć. Właśnie dziś jest ten dzień ! Dzień lenia. Nie chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie 🙂 !
Składniki (2 porcje):
1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
250 g świeżych liści szpinaku
makaron udon – 1 porcja (75 g)
1 duża dymka ze szczypiorkiem
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz.
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj cebulę i dymkę bez szczypiorku. Smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 2 minut. Dodaj szczypiorek (zostaw około 1 – 2 łyżek na koniec). Dodaj dynię i makaron, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp pozostałym szczypiorkiem.
Magda napisał
Fajne lekkie danie idealnie pasuje na okres poświąteczny 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Mniam, fantastyczne danie 🙂
laNika napisał
Właśnie na takie lekkie dania mam teraz ochotę. Pyszności!
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pyszne, aromatyczne danie 🙂
Joanna Seta-Pryjomska napisał
Moje smaki 🙂 Lubię takie patelnie rozmaitości 🙂