Cześć ! Dziś mam dla Was propozycję obiadową – makaron soba z polędwiczką, czerwoną kapustą, liśćmi botwiny i papryką. Danie jest pyszne, szybkie w wykonaniu i cieszy oko. Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę 🙂 ?!
Składniki (2 – 4 porcje):
makaron soba
1 polędwiczka wieprzowa
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone
2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
olej roślinny do smażenia
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 mała marchewka – pokrojona w cienkie plasterki
1 mała czerwona papryka – pokrojona w cienkie plastry
2 łyżeczki nasion białego sezamu
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: inne ulubione warzywa
Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty, odstaw.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż 3 – 4 minuty – aż liście botwiny 'zwiędną’. Dodaj sos sojowy, miód, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną kapustę i makaron, smaż około 2 minut, mieszając do dokładnego połączenia się składników. Makaron przełóż do miseczek, posyp sezamem. Smacznego !
ola lallola napisał
makaron soba jadłam kilka razy jak dotąd, mojemu K. i mnie bardzo posmakował, ale zdecydowanie więcej zyskuje właśnie w połączeniu z mięsem <3
Agnieszka Wieczorek napisał
Ja mam ochotę na miseczkę takich pyszności! Świetny pomysł na obiad 🙂 Pycha
Amber napisał
Pysznie!
Uwielbiam takie dania pełne tajemnicy i orientalnych smaków.
Emcia napisał
świetny pomysł na dodanie czerwonej kapusty i botwiny do makaronu! mniam!
Moja pasja smaku napisał
Idealnie gra to połączenie 🙂 !
Gosia napisał
tak dawno mnie nie było, że aż przegapiłam zmiany u Ciebie! pięknie tu 🙂
a przepis jak zwykle taki, ze zaśliniona siedzę… 😛
Moja pasja smaku napisał
Gosiu ślicznie dziękuję <3
Magda C. napisał
Smakowicie wygląda! Narobiłaś mi ochoty 🙂
Natalia K napisał
Nacieszyłam oko przed snem tą pyszną zawartością miseczki:)
cudnego, smacznego weekendu!!
Urszula napisał
Dałabym się zaprosić na takie danie, pyszne…