Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną

Cześć ! Dziś mam dla Was propozycję obiadową – makaron soba z polędwiczką, czerwoną kapustą, liśćmi botwiny i papryką. Danie jest pyszne, szybkie w wykonaniu i cieszy oko. Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę 🙂 ?!

DSC_0933

Składniki (2 – 4 porcje):
makaron soba
1 polędwiczka wieprzowa
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone
2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
olej roślinny do smażenia
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 mała marchewka – pokrojona w cienkie plasterki
1 mała czerwona papryka – pokrojona w cienkie plastry
2 łyżeczki nasion białego sezamu
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: inne ulubione warzywa

Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty, odstaw.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż 3 – 4 minuty – aż liście botwiny 'zwiędną’. Dodaj sos sojowy, miód, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną kapustę i makaron, smaż około 2 minut, mieszając do dokładnego połączenia się składników. Makaron przełóż do miseczek, posyp sezamem. Smacznego !

DSC_0948

DSC_0959

10 sierpnia 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo komentarzy 10

Komentarze

  1. ola lallola napisał

    10 sierpnia 2015 o 21:13

    makaron soba jadłam kilka razy jak dotąd, mojemu K. i mnie bardzo posmakował, ale zdecydowanie więcej zyskuje właśnie w połączeniu z mięsem <3

    Odpowiedz
  2. Agnieszka Wieczorek napisał

    11 sierpnia 2015 o 16:46

    Ja mam ochotę na miseczkę takich pyszności! Świetny pomysł na obiad 🙂 Pycha

    Odpowiedz
  3. Amber napisał

    14 sierpnia 2015 o 14:26

    Pysznie!
    Uwielbiam takie dania pełne tajemnicy i orientalnych smaków.

    Odpowiedz
  4. Emcia napisał

    16 sierpnia 2015 o 15:58

    świetny pomysł na dodanie czerwonej kapusty i botwiny do makaronu! mniam!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 sierpnia 2015 o 17:10

      Idealnie gra to połączenie 🙂 !

      Odpowiedz
  5. Gosia napisał

    16 sierpnia 2015 o 18:11

    tak dawno mnie nie było, że aż przegapiłam zmiany u Ciebie! pięknie tu 🙂

    a przepis jak zwykle taki, ze zaśliniona siedzę… 😛

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 sierpnia 2015 o 17:10

      Gosiu ślicznie dziękuję <3

      Odpowiedz
  6. Magda C. napisał

    17 sierpnia 2015 o 05:52

    Smakowicie wygląda! Narobiłaś mi ochoty 🙂

    Odpowiedz
  7. Natalia K napisał

    21 sierpnia 2015 o 21:05

    Nacieszyłam oko przed snem tą pyszną zawartością miseczki:)
    cudnego, smacznego weekendu!!

    Odpowiedz
  8. Urszula napisał

    23 września 2015 o 15:10

    Dałabym się zaprosić na takie danie, pyszne…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl