Listopadowy, chłodny wieczór. Jedyne o czym marzę, to spędzić go pod kocem z miseczką pysznej, aromatycznej potrawy. Pierwsza myśl – smażony makaron stir-fry z polędwiczką i krewetkami. Danie idealne na długie, jesienne wieczory. Lubicie 🙂 ??
Składniki (4 porcje):
500 g polędwiczki wieprzowej
16 – 20 krewetek – surowych, obranych
200 g makaronu soba
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku – rozgniecione
1 mała cebula – pokrojona w półplasterki
1 mała zielona papryka – pokrojona w drobną kostkę
2-3 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach
5 łyżek sosu sojowego
1 czubata łyżka miodu
Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw.
Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry, odstaw.
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Na łyżeczce oliwy podsmaż paprykę, cebulę czosnek i imbir. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż na niej krewetki – od 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni. Jeśli na patelni zostanie woda z krewetek – zostaw ją, dodaj kolejną łyżeczkę oliwy, rozgrzej ją i podsmaż na niej mięso. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Następnie dodaj warzywa, krewetki, miód i sos sojowy. Smaż około 7 minut (do czasu gdy mięso będzie gotowe). Dodaj makaron, wymieszaj, smaż 1 – 2 minuty. Całość wyłóż na talerze.
Pysznie! Lubię takie smaki 🙂
Wszystko brzmi i wygląda bardzo egzotycznie 🙂
Wygląda smacznie 🙂
Pewnie, że lubimy<3
pyszna egzotyka:)
smakowite, a jak pięknie wygląda 🙂
oj, moje klimaty….i pałeczki też wielbię 😀
Fajny pomysł, mniam 🙂
Tak, lubimy:) pycha!
pychota! ) wszystko, co lubię 🙂
To było pyszne…<3
Aż ślinka leci! 🙂 Lubię takie dania i to bardzo 🙂
łoł, nie widziałam jeszcze takiego dania, nowość dla mnie :))
To musiało być przepyszne:-)