Cześć ! Gdzie jest lato ?! Pogoda za oknem sprzyja lenistwu. W te dni stawiam na szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, charakterne dania typu stir-fry. Dziś z z polędwiczką, szparagami i dymką więc trochę sezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie !
Składniki (2 porcje):
1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g)
makaron udon – 1 porcja (75 g)
6 – 8 zielonych szparagów
2 dymki ze szczypiorkiem
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, biały pieprz mielony
olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj polędwiczkę i obsmaż ją dokładnie z każdej strony. Dopraw odrobiną soli i zacną ilością białego pieprzu. Dodaj szparagi i dymkę ze szczypiorkiem (zostaw około 1 – 2 łyżek szczypiorku na koniec). Smaż około 3 minut, następnie dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Smaż kolejne 2 minuty często mieszając. Dodaj makaron, wymieszaj jeszcze raz i wyłóż danie na talerze. Posyp pozostałym szczypiorkiem.
Angie napisał
Też uwielbiam takie dania, są proste w zrobieniu a otrzymujemy talerz pełen smaku;)
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
moje klimaty smakowe! 🙂