Cześć! Dziś w Łodzi za oknem – deszczowo. Czuję, że to będzie dzień lenia. Z tej okazji mam dla Was inspirację na obiad, który robi się dosłownie chwilę. Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba to jeden z ulubionych obiadów! 🙂
Składniki (2 – 3 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
250 g groszku cukrowego
makaron soba
olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia
1 – 2 szalotki
2 – 3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru)
1 łyżka sosu ostrygowego
sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz
opcjonalnie – nasiona sezamu
Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 2 – 4 cm kawałki.
Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj szparagi i groszek cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż 2 – 3 minuty i wyłóż do miseczek. Posyp nasionami sezamu.
Smacznego!
Cukry Proste napisał
Świetny obiad! Bardzo lubię makaron soba:)