Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Suflet malinowy – mój pierwszy suflet w życiu :)

Wreszcie pojawiły się maliny (Dla jasności nie uznaję tych: 8 zł za 125 g :)) Maliny to owoce, na które wyczekuję calutki rok ! Są pyszne, można je jeść garściami i ponadto zawierają całą masę składników niezbędnych dla naszego organizmu. Wszystkie witaminy i substancje mineralne mogłabym wymieniać w nieskończoność ale nie tego ma dotyczyć ten wpis !
Od dłuższego czasu chodził za mną suflet. Jednak do tej pory nie miałam odwagi go zrobić. Dziś idąc rano ryneczkiem i widząc maliny – postanowiłam podjąć próbę i wyczarować suflet malinowy. Na szczęście nie zakończył się wielką porażką – no chyba, że mówimy tu o moim łakomstwie, gdyż ono dziś zwyciężyło nad rozumem. Suflet wyszedł tak pyszny, że wchłonęłam 3 kokilki naraz… Nie czekajcie, musicie spróbować 🙂 !


Składniki:
około 400 g malin
odrobina masła do wysmarowania kokilek
cukier puder
około 70 g cukru
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Maliny umieść w rondelku i gotuj z łyżką wody do momentu, aż zrobi się z nich „papka”.
2. W celu pozbycia się pestek – powstałą papkę musisz przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
3. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuść w około 2 łyżkach wody. Dodaj do owoców i ponownie gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż ostygnie.
4. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec miksowania pomału dodawaj cukier.
5. Połącz masę owocową wraz z ubitą pianą. Musisz robić to bardzo ostrożnie i powoli. Najlepiej dodawaj szpatułką po łyżce masy owocowej i ostrożnie mieszaj.
6. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
7. Powstałą masę nakładaj ostrożnie do kokilek – najlepiej małą łyżeczką. Musisz uważać, by masa nie dotykała brzegów naczynia. To ważne, by suflet wyrósł.
8. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Umieść w nim kokilki i piecz około 15 minut. U mnie piekły się dokładnie 17 minut. Ważne by suflety nie były za bardzo zarumienione. 
9. Podawaj odrazu i delektuj się tym smakiem 🙂

Smacznego 🙂 !


3 lipca 2013 Kategoria: Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery komentarzy 7

Komentarze

  1. aniumek napisał

    4 lipca 2013 o 18:48

    O nie…. leci mi slinka…. 😀 Bez kitu 😀

    Odpowiedz
  2. gin napisał

    5 lipca 2013 o 20:07

    Ależ ma cudowny kolor! Rewelacja 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      6 lipca 2013 o 11:43

      Dziękuję 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂 !

      Odpowiedz
  3. Inez napisał

    14 lipca 2013 o 18:34

    piękny jest 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  4. Ewelina napisał

    14 lipca 2013 o 19:19

    Super! Suflety są pyszne i wcale nie takie trudne, a ten ma dodatkowo obłędny kolor 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. W kuchni Uli napisał

    15 lipca 2013 o 13:22

    wygląda super! ja jeszcze nigdy nie robiłam 😉

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 lipca 2013 o 13:24

      Polecam, naprawdę warto 🙂 !

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl