Wreszcie pojawiły się maliny (Dla jasności nie uznaję tych: 8 zł za 125 g :)) Maliny to owoce, na które wyczekuję calutki rok ! Są pyszne, można je jeść garściami i ponadto zawierają całą masę składników niezbędnych dla naszego organizmu. Wszystkie witaminy i substancje mineralne mogłabym wymieniać w nieskończoność ale nie tego ma dotyczyć ten wpis !
Od dłuższego czasu chodził za mną suflet. Jednak do tej pory nie miałam odwagi go zrobić. Dziś idąc rano ryneczkiem i widząc maliny – postanowiłam podjąć próbę i wyczarować suflet malinowy. Na szczęście nie zakończył się wielką porażką – no chyba, że mówimy tu o moim łakomstwie, gdyż ono dziś zwyciężyło nad rozumem. Suflet wyszedł tak pyszny, że wchłonęłam 3 kokilki naraz… Nie czekajcie, musicie spróbować 🙂 !
Składniki:
około 400 g malin
odrobina masła do wysmarowania kokilek
cukier puder
około 70 g cukru
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Maliny umieść w rondelku i gotuj z łyżką wody do momentu, aż zrobi się z nich „papka”.
2. W celu pozbycia się pestek – powstałą papkę musisz przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
3. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuść w około 2 łyżkach wody. Dodaj do owoców i ponownie gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż ostygnie.
4. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec miksowania pomału dodawaj cukier.
5. Połącz masę owocową wraz z ubitą pianą. Musisz robić to bardzo ostrożnie i powoli. Najlepiej dodawaj szpatułką po łyżce masy owocowej i ostrożnie mieszaj.
6. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
7. Powstałą masę nakładaj ostrożnie do kokilek – najlepiej małą łyżeczką. Musisz uważać, by masa nie dotykała brzegów naczynia. To ważne, by suflet wyrósł.
8. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Umieść w nim kokilki i piecz około 15 minut. U mnie piekły się dokładnie 17 minut. Ważne by suflety nie były za bardzo zarumienione.
9. Podawaj odrazu i delektuj się tym smakiem 🙂
Smacznego 🙂 !
O nie…. leci mi slinka…. 😀 Bez kitu 😀
Ależ ma cudowny kolor! Rewelacja 🙂
Dziękuję 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂 !
piękny jest 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂
Super! Suflety są pyszne i wcale nie takie trudne, a ten ma dodatkowo obłędny kolor 🙂 Pozdrawiam!
wygląda super! ja jeszcze nigdy nie robiłam 😉
Polecam, naprawdę warto 🙂 !