Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Suflet porzeczkowy

Nie wiem jak u Was ale u mnie panuje porzeczkowy zawrót głowy 🙂 Dziś zrobiłam suflet porzeczkowy. Uwielbiam je, są takie delikatne, piankowe 🙂 Spróbujcie !
Z podanych składników wyszły mi 4 małe standardowe kokilki i jedna duża (bodajże o średnicy 9,5 cm).



Składniki:
2 szklanki czerwonych porzeczek
odrobina masła do wysmarowania kokilek
cukier puder
około 70 g cukru
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Porzeczki zmiksuj / zblenduj, umieść w rondelku i gotuj z łyżką wody do momentu, aż zaczną bulgotać.
2. W celu pozbycia się pestek – powstałą papkę musisz przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
3. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuść w około 2 łyżkach wody. Dodaj do owoców i ponownie gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż ostygnie.
4. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec miksowania pomału dodawaj cukier.
5. Połącz masę owocową wraz z ubitą pianą. Musisz robić to bardzo ostrożnie i powoli. Najlepiej dodawaj szpatułką po łyżce masy owocowej i ostrożnie mieszaj.
6. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
7. Powstałą masę nakładaj ostrożnie do kokilek – najlepiej małą łyżeczką. Musisz uważać, by masa nie dotykała brzegów naczynia. To ważne, by suflet wyrósł.
8. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Umieść w nim kokilki i piecz około 15 minut. U mnie piekły się dokładnie 18 minut. Ważne by suflety nie były za bardzo zarumienione. O moich niestety zapomniałam i troszkę się przypiekły 🙂
9. Podawaj odrazu i delektuj się tym smakiem 🙂

Smacznego 🙂 !


Kwaśnie, no właśnie

27 lipca 2013 Kategoria: Desery komentarzy 29

Komentarze

  1. Kasia napisał

    27 lipca 2013 o 17:40

    Ależ pięknie wyszły! Gratuluję :))

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 lipca 2013 o 17:57

      Dziękuję 🙂 To mój drugi suflet w życiu 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonymous napisał

    27 lipca 2013 o 17:43

    o ty zamiast się kurować to gotujesz:)wpadłabym na takie pyszności:)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 lipca 2013 o 17:57

      I przez to mi się pogorszyło :/ Zapraszam :*

      Odpowiedz
  3. Karmel-itka. napisał

    27 lipca 2013 o 17:59

    a ja nie mam porzeczek ;/ mam za to agrest! :]
    ale sufletu nie zrobię, bo juz nie ma z czego, resztki mi się ostały :p

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 lipca 2013 o 18:01

      Ojjjj uwielbiam agrest, ale tyle lat nie jadłam 🙁

      Odpowiedz
  4. Barbarella napisał

    27 lipca 2013 o 18:24

    Śliczności! 🙂 Jeszcze nigdy nie robiłam sufletu, choć kusi mnie i to bardzo. Tylko mam obawy, że się nie uda, bo to raczej nie takie proste.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 lipca 2013 o 18:25

      Też tak uważałam 🙂 Robiłam drugi raz i drugi raz mi wyszedł. Zachęcam, na pewno się uda 🙂 !

      Odpowiedz
  5. Alinka napisał

    27 lipca 2013 o 18:55

    Pięknie wyrósł, musi być pyszny:)

    Odpowiedz
  6. Anulla napisał

    27 lipca 2013 o 19:58

    nie dość, że super wyrośnięty to jeszcze porzeczkowy smak:)

    Odpowiedz
  7. Karmel napisał

    27 lipca 2013 o 21:02

    świetne, nigdy takich nie robiłam, muszę w końcu kupić kokilki:)

    Odpowiedz
  8. One w Łodzi napisał

    28 lipca 2013 o 07:49

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  9. Rarossa Gotuje napisał

    28 lipca 2013 o 12:14

    Ależ wyrósł i do tego porzeczkowy uwielbiam

    Odpowiedz
  10. Bozena Jam napisał

    28 lipca 2013 o 13:57

    A ja głowiłam się do tej pory, co zrobić z czerwonymi porzeczkami 😉 Dzięki za podpowiedź!

    Odpowiedz
  11. Malwinka napisał

    28 lipca 2013 o 14:53

    Ale pięknie wyrosły! Musiały być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  12. Wiera napisał

    28 lipca 2013 o 17:49

    Wygląda pięknie i nie jest oklapnięty 🙂
    czapki z głów!

    Odpowiedz
  13. Karola napisał

    28 lipca 2013 o 19:20

    Ślicznie wyglądają pozdrawiam, i dzięki za odwiedziny bloga ;-))
    pasjonaci gotowania łączmy się ;-)))

    Odpowiedz
  14. mieta-rumianek napisał

    28 lipca 2013 o 19:58

    Wyglądają bosko, już wiem że następny weekend to suflet porzeczkowy z Twojego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  15. ola in the kitchen napisał

    28 lipca 2013 o 20:21

    Świetny przepis, suflet wygląda bardzo smacznie 😀

    Odpowiedz
  16. Magda napisał

    29 lipca 2013 o 07:07

    Suflet to świetna sprawa. Ja bym taki chętnie zjadła na śniadanie 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. La Lolla napisał

    29 lipca 2013 o 12:24

    jakie delikatne, no i fajny, czytaj prosty przepis;]

    Odpowiedz
  18. eM Ka napisał

    29 lipca 2013 o 20:47

    wyglądają naprawdę apetycznie, jeszcze nigdy nie robiłam sufletu ale z Twojego przepisu planuję skorzystać:)

    Odpowiedz
  19. Magda C. napisał

    30 lipca 2013 o 06:28

    Nigdy nie robiłam sufletu. Ten Twój jest cudny! A jak pięknie wyrósł! Koniecznie muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  20. Tamara Policht napisał

    30 lipca 2013 o 09:38

    hmm… mam zamiar je właśnie dzisiaj zrobić, lecz nie posiadam kokilek. Za to mam 2 formy na tartę. Ma ona ok. 20×20 cm. Jak myślisz, wyszłoby?

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      30 lipca 2013 o 09:52

      Hmmm mam obawy, że nie wyrośnie równo lub szybko opadnie. Ale mam pomysł – kiedyś widziałam jak pewna dziewczyna zapiekała babeczki w żaroodpornych filiżankach i słoiczkach. Może warto by było spróbować ? Teraz sprawdziłam w internecie, że niektórzy robią w większych naczynkach jednak ja wolałabym zrobić w słoiczku żaroodpornym 🙂

      Odpowiedz
  21. Kaś napisał

    6 sierpnia 2013 o 20:20

    ale pięknie wyrosły!!! idealne 🙂

    Odpowiedz
  22. mysza75 napisał

    7 sierpnia 2013 o 12:48

    Piękny wyrośnięty, nie robiłam jeszcze. Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  23. Ewa napisał

    8 sierpnia 2013 o 12:52

    Pięknie się prezentują!:)

    Odpowiedz
  24. na oko, na język napisał

    6 grudnia 2013 o 23:50

    Ładnie wyglądają te suflety :). Muszę w końcu nabyć kokilki, żeby samemu popróbować takich cudeniek 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl