To było pierwsze nasze tego typu spotkanie, które mam nadzieje – zapoczątkuje kolejne wspaniałe wydarzenia 🙂 !
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (można dać mniej, jeśli masz słodkie jabłka)
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon – wedle uznania – u mnie obowiązkowo 😉 !
3/4 kostki masła + odrobina do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Jabłka umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.
W tym momencie włącz piekarnik, nastaw na 180 C
3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
4. Na dno tortownicy wysyp jedną z trzech części suchych składników, wyrównaj. Na nich rozłóż połowę jabłek, wyrównaj i posyp cynamonem. Następnie znów dodaj suche składniki – później jabłka + cynamon i na końcu suche składniki.
5. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Piecz około 60 minut.
Uwaga ! Warto podczas pieczenia, poziom niżej pod naszą tortownicą położyć większą formę, by nadmiar tłuszczu i soku nie zabrudził nam piekarnika 😉
Ja szarlotkę podaję na ciepło wraz z gałką lodów i odrobiną bitej śmietany.
Smacznego 😉 !
Małgorzata K napisał
oj zjadłabym wielką porcję 🙂
W kuchni Uli napisał
fajna, bo dużo jabłek mmm 🙂
Marta napisał
Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu 🙂
Pyszna szarlotka !
Anonymous napisał
no tak i ani kawałka nie dostałam:(
madlene17 napisał
Wygląda jak tort! 🙂
Kasia napisał
I jeszcze śmietana i lody… no żyć, nie umierać 🙂
Renata Pyzik napisał
Pyszności 🙂 miło było razem popiec 🙂
Magda C. napisał
Cudowna szarlotka 🙂 Klasyczna, z bitą śmietaną… mniam!
Kaś napisał
uwielbiam sypaną! pamiętam jak kiedyś miałam na nią ostrą fazę i piekłam co tydzień 🙂
dziękuję raz jeszcze za wspólną zabawę 🙂
Gosia napisał
Szarlotka to również jedno z moich topowych ciast. Wpisuję się do klubu miłośniczek 🙂
Luka Li napisał
Bardzo lubię szarlotkę sypaną – z bitą śmietaną i lodami to już rarytas 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie!
izioni smaki napisał
Wiele razy miałam w planie zrobić i tylko na planach się skończyło, ale po dniu dzisiejszym to nadrobię bo mam zamiar zrobić wszystkie po kolei 🙂
Bożena P. napisał
Kiedyś pieklam taką szarlotkę…a jak patrzę na Twoją ..to aż slinka cieknie..
Marta napisał
Ty to sobie ładnie to zaplanowałaś 🙂 nie dość że ciepła szarlotka to jeszcze lody i bita śmietana ! Pycha ! taką na ciepło lubię 🙂
basinepichcenie napisał
Dokładnie, szarlotka sypana, zwłaszcza podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, niebo w gębie. Prostota w najlepszym wydaniu!
Karmel napisał
ja też ją uwielbiam, prosta i smaczna!
Monika W napisał
Paulinka napiszę tylko tyle i aż tyle : DZIĘKUJE ! :*
A Szarlotka oczywiście cudowna, ja się tak dzisiaj najadłam tym całym oglądaniem,że na cały tydzień mi wystarczy 😉
Monika napisał
Wygląda wspaniale:))
Schokolade Inspirationen napisał
Z takimi dodatkami?
Wspaniałe 😉
Zafascy Nowane napisał
Kusząco wygląda, uwielbiam szarlotkę 😛
Eliza Pyzik napisał
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami.. *______*
Miło było razem piec, będę zaglądać :*
martawkuchni.blog.pl napisał
o rany:) jakie pyszności:) mniam mniam:)
Olga Pilichowska napisał
szarlotka to dla mnie ciasto, które przywołuje najwięcej wspomnień… ta wygląda pysznie!
AandJ napisał
Uwielbiam ją robić! Jest szybka, prosta i mega smaczna 😀
Pozdrawiam 😉
Ciachomania napisał
Ostatnio to moja ulubiona szarlotka- szybko się ją robi i jeszcze szybciej je 🙂