Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Szarlotka sypana : Listopadowe Wyzwanie Blogerek

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Mimo to – nie piekłam jej od ponad roku. Ale dziś była wyjątkowa okazja – wirtualne spotkanie i wspólne pieczenie z moimi ukochanymi blogerkami 🙂
Dziękuję Wam dziewczyny za to niesamowite spotkanie. Dziękuję za akcję, która dostarczyła mi dużo radości i uśmiechu 🙂 Dziś piekłam z Martą, Kasią, Moniką, Justynką, Madzią, Małgosią, Oliwią, Elżbietą, Iwonką, Renatą i Elizą.
To było pierwsze nasze tego typu spotkanie, które mam nadzieje – zapoczątkuje kolejne wspaniałe wydarzenia 🙂 !
Szarlotka sypana to moja ulubiona wersja szarlotki – robi się ja szybko, jest nieskomplikowana i pyszna 🙂 ! I ten jej chrupiący wierzch… Mniam 😉


Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (można dać mniej, jeśli masz słodkie jabłka)
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon – wedle uznania – u mnie obowiązkowo 😉 !
3/4 kostki masła + odrobina do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.

W tym momencie włącz piekarnik, nastaw na 180 C

3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
4. Na dno tortownicy wysyp jedną z trzech części suchych składników, wyrównaj. Na nich rozłóż połowę jabłek, wyrównaj i posyp cynamonem. Następnie znów dodaj suche składniki – później jabłka + cynamon i na końcu suche składniki.
5. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Piecz około 60 minut.

Uwaga ! Warto podczas pieczenia, poziom niżej pod naszą tortownicą położyć większą formę, by nadmiar tłuszczu i soku nie zabrudził nam piekarnika 😉

Ja szarlotkę podaję na ciepło wraz z gałką lodów i odrobiną bitej śmietany.

Smacznego 😉 !




10 listopada 2013 Kategoria: Ciasta i tarty komentarzy 25

Komentarze

  1. Małgorzata K napisał

    10 listopada 2013 o 11:06

    oj zjadłabym wielką porcję 🙂

    Odpowiedz
  2. W kuchni Uli napisał

    10 listopada 2013 o 11:23

    fajna, bo dużo jabłek mmm 🙂

    Odpowiedz
  3. Marta napisał

    10 listopada 2013 o 11:37

    Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu 🙂
    Pyszna szarlotka !

    Odpowiedz
  4. Anonymous napisał

    10 listopada 2013 o 11:54

    no tak i ani kawałka nie dostałam:(

    Odpowiedz
  5. madlene17 napisał

    10 listopada 2013 o 11:59

    Wygląda jak tort! 🙂

    Odpowiedz
  6. Kasia napisał

    10 listopada 2013 o 12:18

    I jeszcze śmietana i lody… no żyć, nie umierać 🙂

    Odpowiedz
  7. Renata Pyzik napisał

    10 listopada 2013 o 12:37

    Pyszności 🙂 miło było razem popiec 🙂

    Odpowiedz
  8. Magda C. napisał

    10 listopada 2013 o 12:55

    Cudowna szarlotka 🙂 Klasyczna, z bitą śmietaną… mniam!

    Odpowiedz
  9. Kaś napisał

    10 listopada 2013 o 13:05

    uwielbiam sypaną! pamiętam jak kiedyś miałam na nią ostrą fazę i piekłam co tydzień 🙂
    dziękuję raz jeszcze za wspólną zabawę 🙂

    Odpowiedz
  10. Gosia napisał

    10 listopada 2013 o 13:46

    Szarlotka to również jedno z moich topowych ciast. Wpisuję się do klubu miłośniczek 🙂

    Odpowiedz
  11. Luka Li napisał

    10 listopada 2013 o 14:48

    Bardzo lubię szarlotkę sypaną – z bitą śmietaną i lodami to już rarytas 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie!

    Odpowiedz
  12. izioni smaki napisał

    10 listopada 2013 o 17:08

    Wiele razy miałam w planie zrobić i tylko na planach się skończyło, ale po dniu dzisiejszym to nadrobię bo mam zamiar zrobić wszystkie po kolei 🙂

    Odpowiedz
  13. Bożena P. napisał

    10 listopada 2013 o 17:37

    Kiedyś pieklam taką szarlotkę…a jak patrzę na Twoją ..to aż slinka cieknie..

    Odpowiedz
  14. Marta napisał

    10 listopada 2013 o 18:24

    Ty to sobie ładnie to zaplanowałaś 🙂 nie dość że ciepła szarlotka to jeszcze lody i bita śmietana ! Pycha ! taką na ciepło lubię 🙂

    Odpowiedz
  15. basinepichcenie napisał

    10 listopada 2013 o 18:48

    Dokładnie, szarlotka sypana, zwłaszcza podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, niebo w gębie. Prostota w najlepszym wydaniu!

    Odpowiedz
  16. Karmel napisał

    10 listopada 2013 o 18:55

    ja też ją uwielbiam, prosta i smaczna!

    Odpowiedz
  17. Monika W napisał

    10 listopada 2013 o 19:17

    Paulinka napiszę tylko tyle i aż tyle : DZIĘKUJE ! :*

    A Szarlotka oczywiście cudowna, ja się tak dzisiaj najadłam tym całym oglądaniem,że na cały tydzień mi wystarczy 😉

    Odpowiedz
  18. Monika napisał

    11 listopada 2013 o 10:50

    Wygląda wspaniale:))

    Odpowiedz
  19. Schokolade Inspirationen napisał

    11 listopada 2013 o 16:36

    Z takimi dodatkami?
    Wspaniałe 😉

    Odpowiedz
  20. Zafascy Nowane napisał

    11 listopada 2013 o 18:37

    Kusząco wygląda, uwielbiam szarlotkę 😛

    Odpowiedz
  21. Eliza Pyzik napisał

    11 listopada 2013 o 20:47

    Szarlotka z bitą śmietaną i lodami.. *______*

    Miło było razem piec, będę zaglądać :*

    Odpowiedz
  22. martawkuchni.blog.pl napisał

    12 listopada 2013 o 09:41

    o rany:) jakie pyszności:) mniam mniam:)

    Odpowiedz
  23. Olga Pilichowska napisał

    12 listopada 2013 o 10:04

    szarlotka to dla mnie ciasto, które przywołuje najwięcej wspomnień… ta wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  24. AandJ napisał

    12 listopada 2013 o 15:17

    Uwielbiam ją robić! Jest szybka, prosta i mega smaczna 😀
    Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
  25. Ciachomania napisał

    13 listopada 2013 o 09:57

    Ostatnio to moja ulubiona szarlotka- szybko się ją robi i jeszcze szybciej je 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl