Cześć. Kocham leniwe śniadania, w dni wolne je celebruję. Sprawia mi to ogromną radość. Czy Wam się to zdarzyło ? Zasiąść do stołu, zjeść bez pośpiechu, ciesząc się dobrym jedzeniem ? Spróbujcie, poczujecie się szczęśliwsi ! Dziś mam dla Was przepis na szparagi pieczone z jajkiem, masłem (połączenie idealne!), całość podana z dużą ilością grana padano i szczypiorku. Śniadanie idealne !
Składniki (2 porcje):
8 zielonych szparagów
2 czubate łyżki masła
4 jajka
garść posiekanego szczypiorku
ser grana padano
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 230 C. Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Do kokilek włóż szparagi, dopraw je solą i pieprzem, dodaj po zacnej łyżce masła. Włóż do piekarnika i piecz około 5 minut. Do kokilek wbij jajka i piecz przez kilka minut – do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko – płynne. kokilki wyjmij z piekarnika, dopraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem i drobno startym serem grana padano. Smacznego !
amanda-butikzprzepisami napisał
Apetyczna odsłona szparagów z jajkiem – już się zachwycałam kanapką na miodowym chlebie – a tu proszę – kolejne fajne danie! 🙂
Marzena napisał
Uwielbiam takie smaki 🙂 szparagowe love 🙂
zjedz_mnie napisał
Bardzo lubię takie powolne śniadania. Mogę sobie na nie pozwolić (poza urlopem) jedynie w weekend i oczywiście to robię. Twoje na pewno zjadałabym bardzo wolniutko, aby docenić smaki, które serwujesz:)
judik napisał
Super połączenie – pycha! 🙂
napiecyku napisał
Pyszne miałaś śniadanko….mniam 🙂
Mada napisał
wstyd mi przed samą sobą- nigdy nie jadłam szparagów!
W sobotę byłam na targu i miałam zamiar w końcu je kupić i wypróbować- ale że w Norwegii długi weekend to ludzie robili zapasy jak na wojnę i skrzynka ze szparagami leżała pusta xD
Możesz być pewna, ze podkradnę ten przepis:)
Moja pasja smaku napisał
Trzeba szybko to zmienić i nadrobić 🙂 ! Daj znać jak smakowało 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
boskie śniadanie <3 również lubię celebrować leniwe poranki 🙂
Sosna napisał
Zjadłbym! 😀
Hrabina w kuchni napisał
To musiało być obłędne śniadanie 🙂
Gibeek napisał
Uwielbiam szparagi! W takiej odsłonie ich jeszcze nie jadłam, ale muszą być przepyszne!