Cześć !
Dziś kilka słów o książce, która właśnie wpadła me w ręce. „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to książka, na którą czekałam ! Pierwsze wrażenie – cudne zdjęcia, cała masa przepisów, które trzeba wypróbować. Szymon i jego żona Małgosia – autorka zdjęć – kochają sezonowe produkty.
Książka ma idealny format, jest 'poręczna’, wkładam ją do torebki i zabieram ze sobą. 130 przepisów, 332 strony, 20 rozdziałów. Bardzo spodobał mi się podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów:
I Szparagi, bób, groszek
II Cukinia i kwiaty cukinii
III Pomidory
IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie…
V Dynia
VI Jabłka i gruszki
VII Marchew i buraki
VIII Ziemniaki i bataty
IX Pory
X Szpinak i jarmuż
XI Soczewica
XII Kasze
XIII Ryż i komosa ryżowa
XIV Mąka
XV Jaja
XVI Sery
XVII Ryby i owoce morza
XVIII Mięso
XIX Bakalie
XX Czekolada i kakao
FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna. Część przepisów przetestowałam na własnej skórze i mogę potwierdzić, że przepisy Szymona są świetne, a zdjęcia Gosi po prostu przecudne ! Nie miałam okazji poznać ich na żywo, jak narazie tylko wirtualnie ale mogę powiedzieć, że to świetni ludzie 🙂
Smacznie, kreatywnie i bez glutenu to zbór zdrowych, kolorowych potraw. To wybawienie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Szymon udowadnia, że można zjeść urozmaicone, różnorodne potrawy. Osoby na bezglutenie nie muszą być skazane na wstrętne, gotowe jedzenie. Można żyć smacznie bez tradycyjnych mąk i pieczywa.
Przepisy są bardzo czytelne, czcionka dobrze dobrana (zawsze na to zwracam uwagę ;)), książka jest dobrze przemyślana. Z pewnością zostało włożone w nią dużo czasu i pracy.
Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to zdecydowanie must have. Nie tylko dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale także dla wszystkich, dla którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ta książka z pewnością dostarczy Wam wielu smakowitych inspiracji.
Zaznaczyłam tak wiele przepisów do zrobienia, że nie wiem od czego mam zacząć 🙂
Przy okazji chciałabym polecić świetny konkurs, szczegóły na: www.kreatywnieibezglutenu.pl 🙂
A teraz – K O N K U R S !
Mam do rozdania 3 książki „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Zadanie jest proste. Odpowiedz na pytanie: Dlaczego książka powinna trafić akurat do Ciebie ?
Na odpowiedzi czekam do środy 7 X do godziny 23:59. Wyniki będą opublikowane do 9 X– w tym wpisie.
Książki wyśle do Was Wydawnictwo Literackie.
Do dzieła !
Navynut napisał
Jestem prawdziwym alchemikiem w kuchni – studiuję, pracuję, a wieczory i noce poświęcam na gotowanie. Zdrowa kuchnia to mój styl życia, jednak ciężko w nim o monotonię . Chciałabym wygrać tę książkę po to, żeby wszyscy na uczelni zazdrościli mi moich smacznych, kreatywnych i bezglutenowych lunchboxów oraz sami zapragnęli zmienić coś w swoim życiu – oczywiście tylko na lepsze !
Anna napisał
Dlaczego książka Szymona powinna trafić do mnie?
To proste uwielbiam bloga Facet i kuchnia! Jestem tak prawie od początku i zmiany, które nastąpiły „zlały” się z tym, że nie mogę spożywać glutenu.
Ogólnie uwielbiam ludzi kreatywnych, takich dzięki którym możemy więcej i którzy dają nam przykład tego, że życie jest piękne! -taki jest Szymon i jego żona!
Dlatego ta książka powinna trafić do mnie!
pozdrawiam ciepło
Marzena napisał
Zwróciłam na tą książkę ostatnio uwagę. Dziękuje ci za recenzję, już teraz wiem, że warto ją po prostu mieć. Spróbuję złapać szczęście za ogon i zdusić jak cytrynkę – chciałabym dostać taką książkę, ponieważ mam fioła na punkcie gotowania i nałogowo zbieram książki kulinarne. Myślę, że jeszcze jedna mi się na półce zmieści i z checią wypróbuje przepisy w niej zawarte bo wyglądają pysznie 🙂
primavera77 napisał
Dlaczego ja? Bo ja Kocham FIK-a! Obserwuję tego żółtego postrzeleńca na FB, przewija się prawie na każdym zdjęciu, pełen humoru dodaje mi uśmiechu na resztę dnia!
Szymona również obserwuję, było by miło dotykać Jego kulinarnego dzieła i spełnionych poniekąd marzeń!
Może Jego Książka na półce i potrawy będą jak talizman? Droga Mleczna do czegoś zdrowszego? Lepszego? Kreatywniejszego?
Trzymam za to kciuki!
Ania napisał
Dlaczego książką powinna trafić do mnie? Odpowiedź jest prosta: jak dotąd dieta bezglutenowa jest mi dość obca, a dzięki tej pozycji mogłabym zgłębić jej tajniki, przy okazji próbują smacznych i nienudnych potraw! Chyba lepszej pozycji na początek nie mogłabym sobie wymarzyć, w szczególności że lubię próbować różnych nowości, poznawać nieznane dotąd mi obszary kulinarne 🙂
martinix napisał
Zamiast ziemniaków z nudnym schabowym,
albo zup co dzień pomidorowych,
pączka na deser zwyczajem starym,
kuchnią niech moją zawładną czary!
Smaki, zapachy niech się zakradną,
niech domowników serca wnet skradną,
kuchnia niech nowe zyska oblicze,
niech i ja także nią się zachwycę!
Omlet niech skradnie mej żonie serce,
cud zapiekanka zaskoczy wielce,
dla dzieci będą pyszne szlagiery,
ciasta cudowne na ich desery!
Boskie potrawy…niebo jest blisko,
ja ugotuję z tej książki wszystko,
zagrażać kuchni nie będzie nuda,
dziać kulinarne będą się cuda!
Ja w cudzie udział wziąć bardzo pragnę,
odmienić kuchnię domową nagle,
i z rzemieślnika stać się artystą,
dzięki tej książce dać z siebie wszystko!
Poezją smaku chce się zachwycić,
do domu sprytnie ją wnet przemycić,
niech będzie smaczna i kolorowa,
dzięki tej książce kuchnia domowa!
Jousi napisał
SMACZNIE najlepiej opisuje moje potrawy, KREATYWNIE dobieram swoje składniki ( pęczotto z jarmużem, grzybami, fetą i gruszką) i BEZ GLUTENU chciałabym spróbować jeść 🙂
Salvador Dali napisał
boziu… faktycznie- zdjęcia są cudowne!!! 🙂 Ahh.. aż chciałoby się wszystko upiec/ugotować na raz 😉
Powodzenia uczestnikom konkursu! 🙂
Przemek7 napisał
Chciałbym, aby ta książka w mojej kuchni zagościła,
Bo bardzo z moją rodziną mi się skojarzyła!
U nas taki sam podział – ja pichcę, a żona biega i fotografuje,
Z wielką chęcią dla niej potrawy przygotowuję.
Na własnych grządkach sezonowe przysmaki znajduję,
I co z nich zrobić? – dość często główkuję.
A tutaj takie piękne kompendium wiedzy kulinarnej,
Z propozycjami bez glutenu – diety idealnej.
Gdyby ta książka trafiła do mnie, brzuchy byłyby napełnione,
A i potrzeby estetyczne żony również spełnione. 😉
marcela napisał
przepiękna książka!
Agnieszka Wieczorek napisał
Uwielbiam takie fajne książki kucharskie z ciekawymi przepisami i pięknymi zdjęciami 🙂 Bardzo ciekawa pozycja!
Asia napisał
Naszła mnie myśl o Tobie i z ciekawości, co się dzieje u Ciebie zagościłam w tym miejscu, mając na uwadze podany od Ciebie link. Widzę, że świetnie się odnajdujesz jako blogerka kulinarna. Przeprowadzając ogólne oględziny widzę, że każdy znajdzie coś, co go zadowoli. Twoje zdjęcia są tak apetyczne i rzeczywiste jak na obrazkach w konkursowej książce. Myślę, że gdybym lubiła gotować i szukała czegoś, co przyciągnie moją uwagę byłabym tutaj częstym gościem – zwłaszcza, że potrawy z makaronem w roli głównej przodują wśród Twoich przepisów. 🙂 Swoją drogą zakupiłam książkę Marty Dymek pt. „Jadłonomia”. Nie jest ona może taka wygodna do noszenia biorąc pod uwagę jakiś wyjazd, ale jej zawartość jest również niebanalna. Posiada trochę mniej rozdziałów niż książka Szymona Kubickiego, ale za to punktuje większą ilością przepisów, które pobudzają moje kubki smakowe. Nie wiem, czy rozmowa z Tobą była bodźcem do zakupu, czy też potrzeba urozmaicenia swojego jadłospisu, ale cieszę się, że zdecydowałam się na zakup.
Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów kulinarnych (m.in. napisania własnej książki kucharskiej – nikt nie ma wątpliwości, że charakteryzujesz się bogatą inwencją twórczą, widząc chociażby Twój ostatni przepis na zupę), a także spełnienia w życiu zawodowym, jak i prywatnym. 🙂
Elżbieta Anna K napisał
Mój syn rozpoczął naukę w Szkole Mistrzostwa Sportowego …. gdzie zdrowa dieta jest fundamentem, niezbędnym warunkiem dla każdego młodego, pełnego pasji sportowca !!!! Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” – byłaby moją inspiracją do tworzenia zbilansowanego pożywienia dla syna i całej rodziny, źródłem fantastycznych pomysłów i skarbnicą wiedzy kulinarnej ! Aby 10-letnie dziecko nauczyło się zdrowych nawyków żywieniowych, musi mieć dobry przykład w rodzinnej kuchni, domowej kuchni . Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to mądrość zaklęta w zdrowych przepisach, którą … muszę mieć !!!!
Ela Siwa napisał
ja , bo …. sama nie mam zielonego pojęcia o gotowaniu, a podział obowiązków domowych jest taki, że On gotuje, a ja sprzątam 🙂 Mój mąż jest „kuchennym wariatem” i chciałabym Mu sprawić niespodziankę ! Mąż- 100 % mężczyzna, również szuka inspiracji, by zabłysnąć przed rodzinką pysznym daniem pełnym zdrowia i rewelacyjnego smaku … podając obiad pełen gracji 🙂 Ostatnio powiedział, że autor Książki „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to jego kulinarny GURU – bez jego kulinarnych przemyśleń zapisanych w tejże książce, niczym bez tlenu – nie może oddychać 🙂 A ja dodam od siebie skromnie, że również chciałabym rzec, że mam w domu wypasioną, luksusową opcję: FACET I KUCHNIA 🙂
Magda C. napisał
Ta książka chciałabym, żeby była moja, bo moja przyjaciółka nie może jeść glutenu i ciągle denerwuje się że dla niej nie gotuje! W końcu miałabym pretekst, żeby zacząć gotować bez glutenu, zdrowo i z pomysłem 🙂
iwoi napisał
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwą mamą, która całe dnie spędza ze swoją dzidzią. Wieczorami gdy dzidzia śpi zakradam sie do kuchni, by wyczarować coś pysznego, coś zdrowego, coś niepowtarzalnego na następny dzień i dlatego właśnie książka powinna trafić do mnie, bym mogła jeszcze bardziej poczarować i oderwać sie od dnia codziennego chociaż przez te parę chwil w swojej starej kuchni ale z nowa książka do czarowania 🙂