Cześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! 🙂
Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie ale jest genialna ! Sprawdzi się także sałatkach oraz jako przekąska do chrupania.
Składniki (6 – 8 tacos):
6 – 8 'muszli’ tacos
1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g)
świeża kolendra
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
Wędzona ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g)
ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona
Salsa pomidorowa:
1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą)
1/2 średniej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Sos:
3 czubate łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżka posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką i wędzona. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
Czas na salsę. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Czerwoną fasolę odsącz na sitku.
Masz już wszystkie elementy niezbędne do złożenia dania. Do 'muszli’ tacos wyłóż wędzoną ciecierzycę, dodaj salsę pomidorową, czerwoną fasolę. Całość polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą.
Smacznego !
mlodakk napisał
Mmm jak to apetycznie wygląda:)
ioana napisał
wygląda przepysznie! i pewnie tak samo smakuje 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Tacos prezentują się genialnie! Na sam ich widok robię się głodna <3
Ervisha napisał
Wędzona ciecierzyca? Nigdy o takiej nie słyszałam 🙂 Tacos z pewnością smakuje wyśmienicie 😉
Kasia | Pełny talerz napisał
Boskie tacos! Wędzona ciecierzyca, to dla mnie nowość. Trzeba będzie wypróbować 😉
Ewelina | makehappylife.pl napisał
Wyglądają przepysznie. Nigdy nie robiłam, ale chyba muszę w końcu przygotować 😉
Magda napisał
Niezwykle apetyczne danie, świetny pomysł na ciecierzycę 🙂
Marta napisał
Mniam 🙂
VamppiV napisał
Nie jestem fanką fasoli, ale w tym wydaniu bym się chyba skusiła 😀
Kobieta po 30 napisał
ale fajnie się prezentuje, chętnie przetestuje przepis 🙂
Kuchnia MagdaLeny napisał
Pysznie wygląda!
Kuchnia MagdaLeny napisał
Pyszności! Chętnie bym się skusiła 🙂
Pati napisał
Wędzona papryka to moje nowe odkrycie, a do Twojego dania pasuje idealnie!
Dyed Blonde napisał
wygląda rewelacyjne
Zareklamowana Paula napisał
wow! ale pyszności!
Fashionelja napisał
Wygląda bardzo apetycznie mmmm….
Szarlotte napisał
Nigdy nie jadłam tacos, a z tego co wiem są dostępne w pobliskim supermarkecie. Jutro kupię i zrobię ten przepis! 🙂
Moja pasja smaku napisał
Cudownie! Koniecznie daj znać czy przypadły Ci do gustu! Pozdrawiam 🙂