Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tacos z wędzoną ciecierzycą i salsą pomidorową

Cześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! 🙂
Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie ale jest genialna ! Sprawdzi się także sałatkach oraz jako przekąska do chrupania.

Składniki (6 – 8 tacos):
6 – 8 'muszli’ tacos
1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g)
świeża kolendra
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia

Wędzona ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g)
ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona

Salsa pomidorowa:
1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą)
1/2 średniej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Sos:
3 czubate łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżka posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką i wędzona. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
Czas na salsę. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Czerwoną fasolę odsącz na sitku.

Masz już wszystkie elementy niezbędne do złożenia dania. Do 'muszli’ tacos wyłóż wędzoną ciecierzycę, dodaj salsę pomidorową, czerwoną fasolę. Całość polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą.

Smacznego !

20 lutego 2017 Kategoria: Przekąski, Sałatki i surówki, Sosy - dipy - dressingi, Wege, Zdrowo komentarzy 18

Komentarze

  1. mlodakk napisał

    20 lutego 2017 o 09:57

    Mmm jak to apetycznie wygląda:)

    Odpowiedz
  2. ioana napisał

    20 lutego 2017 o 12:53

    wygląda przepysznie! i pewnie tak samo smakuje 🙂

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Wieczorek napisał

    20 lutego 2017 o 17:48

    Tacos prezentują się genialnie! Na sam ich widok robię się głodna <3

    Odpowiedz
  4. Ervisha napisał

    21 lutego 2017 o 06:15

    Wędzona ciecierzyca? Nigdy o takiej nie słyszałam 🙂 Tacos z pewnością smakuje wyśmienicie 😉

    Odpowiedz
  5. Kasia | Pełny talerz napisał

    21 lutego 2017 o 07:56

    Boskie tacos! Wędzona ciecierzyca, to dla mnie nowość. Trzeba będzie wypróbować 😉

    Odpowiedz
  6. Ewelina | makehappylife.pl napisał

    21 lutego 2017 o 13:43

    Wyglądają przepysznie. Nigdy nie robiłam, ale chyba muszę w końcu przygotować 😉

    Odpowiedz
  7. Magda napisał

    21 lutego 2017 o 15:40

    Niezwykle apetyczne danie, świetny pomysł na ciecierzycę 🙂

    Odpowiedz
  8. Marta napisał

    21 lutego 2017 o 20:15

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  9. VamppiV napisał

    22 lutego 2017 o 16:01

    Nie jestem fanką fasoli, ale w tym wydaniu bym się chyba skusiła 😀

    Odpowiedz
  10. Kobieta po 30 napisał

    22 lutego 2017 o 19:38

    ale fajnie się prezentuje, chętnie przetestuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  11. Kuchnia MagdaLeny napisał

    22 lutego 2017 o 23:38

    Pysznie wygląda!

    Odpowiedz
  12. Kuchnia MagdaLeny napisał

    22 lutego 2017 o 23:38

    Pyszności! Chętnie bym się skusiła 🙂

    Odpowiedz
  13. Pati napisał

    23 lutego 2017 o 10:16

    Wędzona papryka to moje nowe odkrycie, a do Twojego dania pasuje idealnie!

    Odpowiedz
  14. Dyed Blonde napisał

    24 lutego 2017 o 11:36

    wygląda rewelacyjne

    Odpowiedz
  15. Zareklamowana Paula napisał

    27 lutego 2017 o 08:18

    wow! ale pyszności!

    Odpowiedz
  16. Fashionelja napisał

    28 lutego 2017 o 07:21

    Wygląda bardzo apetycznie mmmm….

    Odpowiedz
  17. Szarlotte napisał

    5 kwietnia 2020 o 17:35

    Nigdy nie jadłam tacos, a z tego co wiem są dostępne w pobliskim supermarkecie. Jutro kupię i zrobię ten przepis! 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 kwietnia 2020 o 13:21

      Cudownie! Koniecznie daj znać czy przypadły Ci do gustu! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl