Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle
100 g dyni ( u mnie – hokkaido)
100 g boczku
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
100 ml śmietany kremówki
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
ser grana padano
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.
Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek pokrój w dużą kostkę – około 2 – 3 cm.
Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż dynię (jeśli jest go mało – dodaj łyżeczkę oleju roślinnego). Dynię smaż przez kilka minut aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp tartym grana padano.
Smacznego !
poproszę porcyjkę !
dobra pasta nigdy nie jest zła! 🙂
Świetne danie. Idealne na obiadek.
moje smaki mniam
Ach, jaki musiał być dobry<3
Lubie ten rodzaj makaronu, moje smaki 🙂
Połączenie smaków idealne! Świetny pomysł na obiad :
Wykwintnie i ze smakiem. Dodatek boczku mniaaaaam!
wow! zdjecia, przepis, smaki…….. mistrzostwo!!
Mmm smakowicie i na bogato w kalorie 😉