Cześć !
Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Jeśli macie w domu suszone lub mrożone grzyby, musicie spróbować tego dania ! Połączenie krewetek i grzybów to istny foodporn !
Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle
40 g suszonych borowików
20 – 26 surowych krewetek
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka natki pietruszki
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni.
Na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, borowiki, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
Smacznego !
Ania napisał
takie połączenie i mnie od dawna intryguje! 🙂 pyszna pasta 🙂
Magda C. napisał
Smakowite połączenie, fajnie to wygląda 🙂