Cześć! Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Skutkiem tego jest pyszna tajska zupa curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki takim potrawom jestem w stanie znieść to, co dzieje się za oknem. Pasta curry, kolendra, liście limonki kaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. 🙂
Składniki:
800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego
2 piersi z kurczaka (500 g łącznie)
2 czubate łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 szalotka
2 – 3 ząbki czosnku
olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
makaron udon lub inny ulubiony makaron
5 – 6 liści tajskiej limonki kaffir
wedle uznania – sól i świeżo zmielony pieprz
garść liści świeżej kolendry
nasionka chia do dekoracji
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj pastę curry, smaż około 2 minut. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dolej bulion i gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe, liście limonki kaffir i gotuj kolejnych 5 minut. Opcjonalnie dopraw – solą i pieprzem.
Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i nasionkami chia.
Wygląda genialnie! Musiała być pyszna 🙂 Zapisuję sobie przepis i będę próbować 😉
Doskonała zupa na poprawę nastroju 🙂
Wygląda super i na taką pogodę idealna:)
muszę ją wreszcie zrobić w domu bo bardzo lubię 🙂