Tartę tę spróbowałam po raz pierwszy u mojej koleżanki na parapetówce. To był babski wieczór – świętowałyśmy w 5 🙂 Pamiętam ten wieczór jak dziś, bo był bardzo miły. Nie zapomnę też pysznego jedzenia i właśnie tej tarty. Jak się okazało – przepis ten pochodzi z bloga Katarzyny Tusk, tartę przygotowała jej koleżanka – Zofia. Także nie jest to mój autorski przepis – nawet nie wiem czy jest to przepis dziewczyn czy też gdzieś go znalazły 😉 Wiem jedno – tej tarty musicie spróbować 😉 !
Składniki na ciasto:
150 g mąki
125 g pokrojonego w kostkę masła
30 g cukru
1 łyżka wody
Składniki na farsz:
200 ml śmietany 36 % (kremówki)
120 g białej czekolady
duża garść malin (mogą być mrożone, jednak ja osobiście preferuję świeże)
1 jajko
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia.
Opcjonalnie: ulubione lody lubi bita śmietana.
Wykonanie:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, masło i łyżkę wody. Ciasto ugniataj, następnie odłóż na 30 minut do zamrażalnika. (ja owijam je folią aluminiową).
2. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
3. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i pokrój na plastry (tak Ci będzie wygodniej), następnie wyłóż na formę. Wierzch nakłuj widelcem i piecz około 25 minut – do momentu aż ciasto będzie miało piękny złoty kolor 🙂
4. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietankę, delikatnie mieszając. Gdy masy się połączą, odstawiamy z ognia i czekamy aż nasza masa przestygnie.
5. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do naszej czekoladowo – śmietankowej masy – ciągle mieszając.
6. Maliny delikatnie układamy na upieczonym spodzie ciasta. Zalewamy naszą masą i pieczemy przez około 15- 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C.
7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i już możemy rozkoszować się tym smakiem…. 😉
Rada: Pieczcie z termoobiegiem. Ja piekłam bez i musiałam piec 2 razy dłużej bo masa nie chciała się 'ściąć’. Całkowicie stwardnieje gdy wystygnie, więc nie przejmujcie się 😉
Magda napisał
biała czekolada + maliny = <3 !
Paulina Urbańczyk napisał
Dokładnie tak : <3 :))
La Lolla napisał
o matko, będę robić, bankowo, biała czekolada mnie przekonała;D ….i widzę zmianę fryzury, bardzo, bardzo korzystanie!!!
Paulina Urbańczyk napisał
Najlepsze połączenie, prawda 🙂 ?! Tak zmiany są czasem potrzebne, ślicznie dziękuję :*
Barbarella napisał
Cudowne! Połączenie malin i białej czekolady zawsze jest idealne! 😀
Paulina Urbańczyk napisał
Najlepsze 🙂 !
W kuchni Uli napisał
maliny i biała czekolada, dla mnie duet doskonały!
magnes napisał
pycha! idealne połączenie 🙂
Karmel napisał
bardzo apetyczna! czekoladę uwielbiam:)
Monika napisał
Skoro mówisz, że pyszna, to koniecznie do zrobienia:)
Magda C. napisał
Znam te tartę i uwielbiam ją robić! A już na babskie wieczory to zawsze! 🙂
martawkuchni.blog.pl napisał
wygląda nieziemsko:) porywam chociaż kruszynkę:)
Paulina Urbańczyk napisał
Zapakuję i prześlę kurierem 😉 !
Paulina Urbańczyk napisał
Najlepiej smakuje na drugi dzień 😉 !
Andźka napisał
Wszystkie tarty! Zawsze i wszędzie- uwielbiam!
Recipes as easy as ABC napisał
Jaka cudowna tarta hmm z malinami! 🙂
Kaś napisał
Rozpustna 🙂 i zarazem tak kusząca!
Ania napisał
jadło się moje ciasto 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjj jadło jadło Aniu 🙂