Lipiec ogłaszam miesiącem pysznych tart z owocami ! Rezygnuję ze wszystkich słodkości typu czekolada, cukierki – czyli z tego, co możemy kupić w sklepie. Cieszę się smakiem pysznych borówek, czereśni czy też ukochanych malin. Postanowiłam nacieszyć się sezonowymi owocami, gdyż za chwilkę już ich nie będzie… Wykorzystajmy ten czas dobrze 🙂 !
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g masła – pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody
Na wierzch:
ulubione owoce
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30 % – bardzo dobrze schłodzonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 płaskie łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli bardzo bardzo słodkie, to 3 ;))
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz masło. Zagnieć ciasto i odłóż na 30 minut do zamrażalnika.
2. W jednej misce ubij śmietankę na sztywną pianę a w drugiej – wymieszaj ze sobą serek mascarpone, wanilię i cukier puder. Następnie połącz ze sobą składniki z obu naczyń. Zrób to delikatnie. Wstaw na około 15 – 20 minut do lodówki.
3. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na formę. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Piecz w 180 C przez około 25 – 30 minut (do momentu aż zrobi się złociste).
4. Na gotowy spód wyłóż krem a następnie dodaj swoje ulubione owoce. Przechowuj w lodówce. Rozkoszuj się każdym kęsem 😉 !
Smacznego 🙂 !
Paulina napisał
mascarpone i owoce, zawsze dobre połączenie 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjjj tak i fajne jest to, że taką tartę za każdym razem można zrobić z innymi owocami. Nie ma szans by się „przejadła” 😉
Kasia napisał
Jestem leniem w kuchni ale tę tartę muszę spróbować póki są owoce, kocham takie ciasta 🙂
eM Ka napisał
to musi być pyszne, kocham mascarpone:)
Paulina Urbańczyk napisał
Zachęcam do zrobienia, wcale nie jest trudna 🙂 Musimy korzystać z sezonowych owoców, bo mrożone nie są już takie dobre 🙂