Na tą tartę miałam ochotę, od kiedy zakupiłam książkę 'Zdrowa kuchnia prosto z targu’ (recenzja – klik).
Z niecierpliwością czekałam na pierwsze dynie, by móc ją zrobić 🙂 ! Przepis mnie zainspirował – część rzeczy, proporcji, składników pozmieniałam. Zrobiłam ją po swojemu. Zamiast dyni piżmowej, użyłam dyni zwyczajnej. Dyń piżmowych jeszcze nie ma, a ja nie miałam już cierpliwości by na nie czekać 🙂 !
Składniki:
kruche ciasto (rozwałkowane na krążek o średnicy 33 cm) – przepis poniżej
250 g dyni – obranej i pokrojonej na kawałki około 1-1,5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
80 g kiełbasy chorizo (u mnie w plasterkach – pokrojona w kostkę)
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
odrobina startego sera
Kruche ciasto:
280 ml mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
3 łyżki tłuszczu roślinnego
3-5 zimnej wody (może być z lodem)
Kruche ciasto – wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól; połącz wszystkie składniki ze sobą. Dodaj masło i tłuszcz roślinny. Zagniataj.
Następnie dodaj 3 łyżki zimnej wody, zagniataj do momentu aż ciasto nie będzie się rozpadać. Jeśli ciasto jest suche – dodaj jeszcze łyżkę, dwie zimnej wody.
Z ciasta uformuj kulkę i połóż na kawałku folii spożywczej. Kulkę nakryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj na krążek o średnicy 33 cm.
Włóż do lodówki na około 15 – 20 minut.
Tarta – wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Na blasze rozłóż dynię, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie, tak by wszystkie kawałki dyni, pokryły się oliwą. Rozłóż równomiernie. Posól. Piecz około 10 minut – do momentu, aż dynia zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy (na średnim ogniu). Smaż kiełbasę chorizo przez około 2 minuty – do momentu, aż lekko zbrązowieje; następnie przełóż na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmaż cebulę – około 5 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek i sól, smaż jeszcze przez minutę. Odstaw do przestygnięcia.
3. Wyjmij ciasto z lodów i delikatnie przełóż na papier do pieczenia, rozłożony na blasze. Na środku (zostawiając około 4 cm od brzegu) rozłóż po kolei: cebulkę, dynię i kiełbasę chorizo. Posyp starym serem. Zawiń krawędzie ciasta, tak by powstała luźna fałdka. Piecz około 30 minut – do momentu, aż ciasto się upiecze i delikatnie zbrązowieje.
Moje uwagi: Tarta wyszła bardzo smaczna. Jednak wygląd nie zachwyca. Odradzam użycie twardego sera tartego takiego jak grana padano. Coś mnie podkusiło i go użyłam – ser się nie rozpuścił a przypiekł. Musiałam użyć drugiego bardziej miękkiego sera.
Kombinowałam też z piekarnikiem – raz góra dół – raz termoobieg bo tarta nie chciała się upiec. Przez to przypiekło mi się kilka kawałków chorizo. Nie były spalone, więc wszystkie zjadłam, jednak nie wyglądały ładnie.
Moja tarta nie prezentuje się pięknie jednak smakuje, więc postanowiłam dodać zdjęcia i przepis. Postanowiłam zrobić kolejne podejście, obiecuję poprawę 😉 !
Kruche ciasto:
280 ml mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
3 łyżki tłuszczu roślinnego
3-5 zimnej wody (może być z lodem)
Kruche ciasto – wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól; połącz wszystkie składniki ze sobą. Dodaj masło i tłuszcz roślinny. Zagniataj.
Następnie dodaj 3 łyżki zimnej wody, zagniataj do momentu aż ciasto nie będzie się rozpadać. Jeśli ciasto jest suche – dodaj jeszcze łyżkę, dwie zimnej wody.
Z ciasta uformuj kulkę i połóż na kawałku folii spożywczej. Kulkę nakryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj na krążek o średnicy 33 cm.
Włóż do lodówki na około 15 – 20 minut.
Tarta – wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Na blasze rozłóż dynię, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie, tak by wszystkie kawałki dyni, pokryły się oliwą. Rozłóż równomiernie. Posól. Piecz około 10 minut – do momentu, aż dynia zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy (na średnim ogniu). Smaż kiełbasę chorizo przez około 2 minuty – do momentu, aż lekko zbrązowieje; następnie przełóż na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmaż cebulę – około 5 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek i sól, smaż jeszcze przez minutę. Odstaw do przestygnięcia.
3. Wyjmij ciasto z lodów i delikatnie przełóż na papier do pieczenia, rozłożony na blasze. Na środku (zostawiając około 4 cm od brzegu) rozłóż po kolei: cebulkę, dynię i kiełbasę chorizo. Posyp starym serem. Zawiń krawędzie ciasta, tak by powstała luźna fałdka. Piecz około 30 minut – do momentu, aż ciasto się upiecze i delikatnie zbrązowieje.
Moje uwagi: Tarta wyszła bardzo smaczna. Jednak wygląd nie zachwyca. Odradzam użycie twardego sera tartego takiego jak grana padano. Coś mnie podkusiło i go użyłam – ser się nie rozpuścił a przypiekł. Musiałam użyć drugiego bardziej miękkiego sera.
Kombinowałam też z piekarnikiem – raz góra dół – raz termoobieg bo tarta nie chciała się upiec. Przez to przypiekło mi się kilka kawałków chorizo. Nie były spalone, więc wszystkie zjadłam, jednak nie wyglądały ładnie.
Moja tarta nie prezentuje się pięknie jednak smakuje, więc postanowiłam dodać zdjęcia i przepis. Postanowiłam zrobić kolejne podejście, obiecuję poprawę 😉 !
Magda C. napisał
Dlaczego uważasz, że tarta nie wygląda ładnie? Wygląda cudownie i tak zachęcająco, że mogłabyś się podzielić 😉
Mmm… nabrałam chęci na taką tartę z dynią. Nigdy nie próbowałam. Jak tylko dostanę dynię, postaram się coś wykombinować podobnego:)
Paulina Urbańczyk napisał
Czekałam na krytykę a tu miłe słowo 🙂 Dziękuję 🙂
U mnie teraz trwa dyniowy zawrót głowy 😉
Czekam z niecierpliwością na Twoje przepisy z dynią, chyba musisz się o nią upomnieć 😛
Monika W napisał
cudownie wygląda 🙂
Cathy napisał
Według mnie wygląda bardzo smacznie, ma to coś w sobie, taki 'urok’ bym powiedziała 🙂
Zawsze jak się robi coś pierwszy raz to trzeba trochę pokombinować i odnaleźć się w nowym przepisie, następnym razem będzie łatwiej! 🙂
W kuchni Uli napisał
Paulina, co Ty chcesz?? wygląda ok, ja często używam do zapiekania grana padano i się ładnie rozpuszcza, myślę, że u Ciebie była wina zbyt dużej temperatury
Paulina Urbańczyk napisał
Poważnie ? Oooo właśnie byłam zaskoczona, że w ciepłym makaronie pięknie się rozpuszcza a w piekarniku nie 🙂 Spróbuję następnym razem w niższej temperaturze 🙂
Marta napisał
wygląda nieźle i pewnie smakowała pysznie ! bo na bank już zjedzona 🙂
Agnes Ka napisał
Zbyt krytycznym okiem na nią spojrzałaś! Tarta nietypowa, ale wygląda super. Po składnikach sądzę, że smakowała równie dobrze!
Obserwuję, bo same pyszności! Pozdrawiam!
kozafit.blogspot.com
Kasia napisał
Wcale źle nie wygląda, nawet dość interesująco, chętnie bym wszamała kawałek :))
kruszyna napisał
Tarta wygląda bardzo rustykalnie, podoba mi się, a na dodatek musiała być pyszna :))
Christopher Konkel napisał
Wygląda smakowicie.Sera wystarcz,nie jest to pizza.Pozdrawiam Christopher
AandJ napisał
Jeszcze nigdy nie robiłam tarty.. A ta Twoja wygląda na przepyszną! 😀 A na dodatek uwielbiam dynię.. 😉
mojamalakuchnia napisał
Nigdy nie robiłam w wersji z dynią i chorizo, ale wygląda bardzo apetycznie. ; )