Oszala艂am na punkcie malin 馃檪 ! Zrobi艂am dzi艣 z nimi pyszn膮 tart臋. Zamieszczony przepis jest uniwersalny – ka偶dy mo偶e u偶y膰 swoich ulubionych owoc贸w.
Sk艂adniki:
ulubione owoce – wed艂ug uznania od 100 do 500 g
300 ml sch艂odzonej 艣mietanki 30 %
3 艂y偶ki cukru pudru
250 g serka mascarpone
艂y偶ka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 opakowania – oko艂o 350 g herbatnik贸w pe艂noziarnistych degistive
150 g mas艂a + odrobina do wysmarowania formy
sk贸rka otarta z po艂owy cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgnie膰 ciastka t艂uczkiem lub za pomoc膮 robota kuchennego. W mi臋dzyczasie rozpu艣膰 mas艂o i dodaj do ciastek wraz ze sk贸rk膮 z cytryny.
2. Wysmaruj form臋 mas艂em (u mnie o 艣rednicy 23 cm). Przekona艂am si臋 dzi艣, 偶e nie nadaje si臋 forma do tart. Lepiej u偶y膰 okr膮g艂ej formy do ciast.
3. Na dno formy oraz na jej boki – wy艂贸偶 mas臋 ciasteczkow膮. Musisz j膮 dobrze ugnie艣膰.
4. Form臋 wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na oko艂o 30 – 35 minut. Musisz uwa偶a膰 by sp贸d si臋 nie przypiek艂, lecz 艂adnie zarumieni艂.
5. Po upieczeniu odk艂adamy nasz sp贸d od tarty do ostygni臋cia.
6. W jednej misce ubij 艣mietank臋 na sztywn膮 pian臋 a w drugiej – wymieszaj ze sob膮 serek mascarpone, wanili臋 i cukier puder. Nast臋pnie po艂膮cz ze sob膮 sk艂adniki z obu naczy艅. Zr贸b to delikatnie. Wstaw na oko艂o 15 – 20 minut do lod贸wki (do momentu a偶 sp贸d ca艂kowicie wystygnie).
7. Na sp贸d wy艂贸偶 krem a nast臋pnie dodaj swoje ulubione owoce. Przechowuj w lod贸wce. Rozkoszuj si臋 ka偶dym k臋sem 馃槈 ! I nie martw si臋, 偶e sp贸d si臋 kruszy. Liczy si臋 smak !
Smacznego 馃檪
Z chęcią bym zjadła takie ciacho!
Mniam.. na pewno wypróbujemy przepis :)pozdrawiamy
Zafascynowane..
Edyta i Daria
zafascynowane.blogspot.com
wygląda pysznie 馃檪 muszę wypróbować ten przepis 馃檪
To szybciutko póki są maliny 馃檪 Właśnie robię tartę z malinami i białą czekoladą więc zapraszam na bloga, przepis jeszcze dziś 馃槈
Takie ciasto to marzenie… pyszne
cudowna 馃檪 zjadłabym :D:D:D