Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tarta z rabarbarem i bezą

Ja i moja rodzina uwielbiamy tę tartę ! Swego czasu piekłam ją 2 razy w tygodniu 🙂 Kocham rabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy 🙁 !
Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego 🙂 ?! 
Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia !
Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy 31 cm. Dla mniejszej formy – 24 – 26 cm zmniejsz składniki o 1/4 (poza jajkiem – cały czas zostaje 1) 🙂
 
Składniki na ciasto:
200 g zimnego masła
1 i 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1/3 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
opcjonalnie – łyżka zimnej wody
dodatkowo: mąka do podsypywania
 
+
 
1 kg rabarbaru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
 
+
na bezę:
3 białka
2/3 szklanki cukru
 
Wykonanie:
 
Ciasto: na stolnicy połącz ze sobą mąkę, cukier puder, sól, zimne masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby – dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
 
Zabierz się za rabarbar i syrop: rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !
Rabarbar odcedź na sitku, uważając na sok. Sok musimy zredukować – podgrzewaj mieszając aż uzyskasz 1 – 1,5 łyżki syropu. Odstaw do przestygnięcia.
 
Zrób bezę: w naczyniu ubij białka na sztywno z cukrem. Piana powinna być gęsta i sztywna – tak, że po odwróceniu miski – nie wypadnie z niej. Odstaw.
 
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie – wyłóż nim formę do tarty. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę – 'coś’, co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem. 
Na ciasto wyłóż rabarbar, polej otrzymanym syropem. Na wierzchu rozsmaruj pianę uzyskaną z białek i cukru. Piecz w temperaturze 170 – 180 C przez około 40 – 60 minut (zależy od piekarnika). Ja pierwsze 15 minut piekę w 180 C, następnie obniżam temperaturę do 170 C. Bezę należy często 'kontrolować’ i uważać by jej nie przypalić.
Tarta gotowa 🙂 Smacznego !

 

6 maja 2019 Kategoria: Ciasta i tarty, Sezonowo komentarzy 25

Komentarze

  1. wenus-lifestyle napisał

    30 maja 2014 o 07:06

    Wygląda świetnie i nawet piesek jest zainteresowany 😉

    Odpowiedz
  2. Justyna Żak napisał

    30 maja 2014 o 07:11

    pyszności:)

    Odpowiedz
  3. Marta napisał

    30 maja 2014 o 07:59

    tarta, rabarbar i beza – te trzy słowa i jestem kupiona! Nie ma nic lepszego 🙂 U mnie też sporo tart zapraszam 🙂

    Odpowiedz
  4. Ciachomania napisał

    30 maja 2014 o 10:12

    Rabarbar i beza- kombinacja idealna. Mnie też będzie brakować rabarbaru. Świetny pomocnik kuchenny i smakosz 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda C. napisał

    30 maja 2014 o 11:24

    Wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje 🙂

    Odpowiedz
  6. Kaś napisał

    30 maja 2014 o 11:30

    poproszę kawałek z pieskiem w zestawie 🙂

    Odpowiedz
  7. Madlene P napisał

    30 maja 2014 o 12:16

    No takiej pięknej i pysznej tarcie nie oprze się nikt, nawet piesio:D

    Odpowiedz
  8. Marta U napisał

    30 maja 2014 o 12:38

    Paulinka jak zawsze dobre rzeczy robi i się nie chce podzielić 🙂 u mnie dzisiaj też ciacho z rabarbarem 🙂

    Odpowiedz
  9. Kasia napisał

    30 maja 2014 o 12:38

    Czy pieskowi smakowało? 😉

    Odpowiedz
  10. Natalie napisał

    30 maja 2014 o 13:39

    Kwaśny rabarbar i sodka beza? To nie może się nie udać! Cudowności 😉

    Odpowiedz
  11. http://breakfastdancejoggingenjoy.blogspot.com/ napisał

    30 maja 2014 o 14:14

    Nawet piesio zainteresowany wypiekiem, czyli musiało być na prawdę pachnące ;]

    Odpowiedz
  12. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    30 maja 2014 o 14:46

    uwielbiam rabarbar 🙂
    prezentuje się idealnie :))

    Odpowiedz
  13. Kasia napisał

    30 maja 2014 o 17:02

    Nominowałam Cię do nagrody Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://seledina.blogspot.com/2014/05/zapowiedz-deszczu-i-wyroznienie.html 🙂

    Odpowiedz
  14. La Lolla napisał

    30 maja 2014 o 17:42

    wygląda obłędnie, musi też tak smakować…no i psiór fajny widzę….;)

    Odpowiedz
  15. Martha napisał

    30 maja 2014 o 20:17

    Wygląda bardzo apetycznie! *.*
    Świetne ciacho! 😉

    Odpowiedz
  16. Marcela napisał

    30 maja 2014 o 21:41

    Łał! świetne! muszę spróbować!

    Odpowiedz
  17. Marcelina napisał

    31 maja 2014 o 02:45

    Mi już ślinka leci 😉 zaszalałaś z takim połączeniem, chcę kawałek! 😉

    Odpowiedz
  18. Back Taste napisał

    31 maja 2014 o 07:03

    Cudowne ciacho:) słodka beza i nadzienie. Oj też chcę kawałek!

    Odpowiedz
  19. Anulla napisał

    1 czerwca 2014 o 15:13

    dla mnie bez bezy, a tak to ciacho idealne 😀

    Odpowiedz
  20. Agata Koton napisał

    2 czerwca 2014 o 17:01

    Lubię gdy bezę przełamują kwaśne akcenty – wiśni, żurawiny, dlatego taka wersja jawi mi się nader zacnie i pociągająco 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. Agata napisał

    4 czerwca 2014 o 16:56

    Nie wiem, co słodsze – to ciasto, czy ten jorkuś :))

    Odpowiedz
  22. mniam mniam napisał

    7 czerwca 2014 o 22:49

    o boziuniuuuuuuu no beza zayebista i w ogóle wszystko super pyszne i cudne ale…najsłodszy i najbardziej urzekający jest piesek 😀

    pozdro&mniam 😉

    Odpowiedz
  23. ragus napisał

    23 maja 2019 o 19:02

    Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej 🙂

    Odpowiedz
  24. Delektujemy napisał

    3 lipca 2019 o 10:41

    Pięknie wygląda ta beza. Najtrudniejsza rzecz w całym przepisie. ;//

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      3 lipca 2019 o 20:36

      Dziękuję ślicznie! Wcale nie jest trudna, zawsze wychodzi. Naprawdę! 🙂 Ja wolę robić bezę niż kruche ciasto! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl