Szczerze mówiąc nie jestem wielką miłośniczką ryb. Wyjątek stanowi łosoś – mogłabym go jeść bez końca. Tatar z łososia jest prosty do przygotowania. Ważne jest by łososia pokroić w kosteczkę, nie można go mielić gdyż powstanie papka. Łososia podajemy z kilkoma prostymi składnikami, jednak możemy dodatkowo dodać własne według uznania.
Ps. Sok z cytryny wyciskamy na łososia tuż przed zjedzeniem.
Składniki (dla 4 osób):
250 g świeżego łososia
1 mała cebula, szalotka lub dymka
2 ogórki konserwowe
cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
biały pieprz
opcjonalnie: kapary, trójkątne tosty lub inne ulubione składniki
Przygotowanie:
1. Łososia, cebulę, ogórki kroimy w kosteczkę i wszystko razem mieszamy.
2. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy.
3. Na talerzu formujemy dekoracyjnie tatar, dodajemy ulubione składniki – u mnie są to grzanki.
4. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego 🙂
bagietka napisał
Uwielbiam tatar z łososia 😀
aniumek napisał
Ale mi narobilas smaka na łososia.. A idz Ty 😀 :*
Ania napisał
Łosoś pyszny, w każdej postaci!
Justyna Gonczaronek napisał
nigdy nie jadłam tataru z łososia…:)