Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Cześć Kochani! Wczoraj obchodziłam 31 urodziny z tej okazji zrobiłam pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. To kto go upiecze? 🙂

Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm
5 jajek (białka odzielone od żółtek)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Bita śmietana:
2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Ulubione owoce
Sok do nasączenia biszkoptu:
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/3 szklanki letniej wody
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki i kakao, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut w 160 – 170 C. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.
Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap:
Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 40 – 50 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 2 blaty.

Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie.

Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami.

Smacznego!

 

13 sierpnia 2018 Kategoria: Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery, Torty, Wege komentarzy 8

Komentarze

  1. kraszynka napisał

    13 sierpnia 2018 o 07:36

    Po prostu obłęd! :))

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 sierpnia 2018 o 18:45

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    21 stycznia 2020 o 17:03

    Czym (i jaką ilością) zastąpić ekstrakt waniliowy?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      24 stycznia 2020 o 22:22

      Może jakiś ekstrakt / aromat o dobrym składzie? Przyznam szczerze, że ja używam tylko ekstraktu waniliowego, który zrobiłam już dawno temu. Wiem, że w marketach są różne ekstrakty / aromaty i na pewno znajdzie się coś o w miarę dobrym składzie. Na opakowaniu będzie na pewno ściąga ile należy go użyć. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. DomologiaStosowana napisał

    5 maja 2020 o 04:36

    Wygląda genialnie! Mam nadzieję, że nie zawalę sprawy i zdołam go przygotować!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 maja 2020 o 15:52

      Dziękuję pięknie! Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Trzymam mocno kciuki! 🙂 Koniecznie daj znać jak poszło!

      Odpowiedz
  4. Paula napisał

    22 maja 2020 o 17:14

    Czy blaszka 24 cm nada się?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 maja 2020 o 20:37

      Tak, tylko biszkopt może być trochę niższy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl