Cześć Kochani! Wczoraj obchodziłam 31 urodziny z tej okazji zrobiłam pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. To kto go upiecze? 🙂
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Sok do nasączenia biszkoptu:
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/3 szklanki letniej wody
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki i kakao, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut w 160 – 170 C. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.
Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap:
Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 40 – 50 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 2 blaty.
Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie.
Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami.
Smacznego!
kraszynka napisał
Po prostu obłęd! :))
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie 🙂
Justyna napisał
Czym (i jaką ilością) zastąpić ekstrakt waniliowy?
Moja pasja smaku napisał
Może jakiś ekstrakt / aromat o dobrym składzie? Przyznam szczerze, że ja używam tylko ekstraktu waniliowego, który zrobiłam już dawno temu. Wiem, że w marketach są różne ekstrakty / aromaty i na pewno znajdzie się coś o w miarę dobrym składzie. Na opakowaniu będzie na pewno ściąga ile należy go użyć. Pozdrawiam 🙂
DomologiaStosowana napisał
Wygląda genialnie! Mam nadzieję, że nie zawalę sprawy i zdołam go przygotować!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie! Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Trzymam mocno kciuki! 🙂 Koniecznie daj znać jak poszło!
Paula napisał
Czy blaszka 24 cm nada się?
Moja pasja smaku napisał
Tak, tylko biszkopt może być trochę niższy