Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tort z bitą śmietaną i owocami

Cześć! Dzisiaj obchodzę urodziny. Z tej okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek?

Biszkopt
Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy)
5 jajek (białka odzielone od żółtek)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160-170 C.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.

Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap:
Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty.
Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana:
2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Ulubione owoce
Sok do nasączenia biszkoptu:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2/3 szklanki letniej wody
2 łyżki cukru
1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie.

Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Pierwszy blat nasącz 1/3 soku, wyłóż 1/3 kremówki, dodaj część owoców. Tak samo postępuj z drugim i trzecim blatem.

Smacznego!

12 sierpnia 2019 Kategoria: Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery, Torty, Wege komentarzy 5

Komentarze

  1. Justyna napisał

    18 sierpnia 2019 o 17:45

    Świetne Ciacho 😀

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      18 sierpnia 2019 o 18:28

      Dziękuję ślicznie! 🙂

      Odpowiedz
  2. KAMA napisał

    20 sierpnia 2019 o 14:40

    Uwielbiam ciacha z owocami więc takie zjadłabym z apetytem 😀

    Odpowiedz
  3. Anastasiia napisał

    28 września 2019 o 08:23

    Cześć! Zdecydowałam dziś po raz pierwszy spróbować twoich przepisów. Świętujemy pierwsze urodziny naszej wnuczki, a ja zaplanowałam zrobić babeczki. Zrobiłam cytrynową jagodę i świeże babeczki truskawkowe. Niestety dla mnie nie wyszło dobrze. Połączyłam wszystko razem i wymieszałam, ale moje masło nie połączyło się zbyt dobrze z resztą składników, w wyniku czego kubki z babeczkami były nasycone stopionym masłem. Jagody też nie usiadły na dnie, były całe. Heeeelllppp! Uwielbiam twoje przepisy i mam o wiele więcej do próbowania, ale muszę wiedzieć, gdzie popełniłam błąd. Możesz pomóc? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      27 października 2019 o 13:04

      Cześć. Przepraszam najmocniej ale dawno tu nie zaglądałam. Chodzi o babeczki maślane? Z tego przepisu? https://www.mojapasjasmaku.pl/babeczki-maslane-z-jagodami/
      Do jagodowych dodałaś sok z cytryn? A w truskawkowych tylko świeże truskawki?
      Czy masło było dobrze przestudzone? Może było za ciepłe?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 128 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 66 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (39)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (9)
  • Ciasta i tarty (42)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (32)
  • Desery (69)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (176)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (24)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (2)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (92)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (18)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (12)
  • Ryby (15)
  • Ryż (39)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (100)
  • Śniadania (79)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (4)
  • Warsztaty (24)
  • Wege (133)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (75)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (110)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • wodawfirmie o Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni
  • Lovi o Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku o Śledzie z żurawiną
  • Paulina Ż o Śledzie z żurawiną
  • Moja pasja smaku o Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem
!Linia
Polecam
blogi kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info