Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tort z bitą śmietaną i owocami

Cześć! Dzisiaj obchodzę urodziny. Z tej okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek?

Biszkopt
Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy)
5 jajek (białka odzielone od żółtek)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160-170 C.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.

Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap:
Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty.
Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana:
2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Ulubione owoce
Sok do nasączenia biszkoptu:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2/3 szklanki letniej wody
2 łyżki cukru
1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie.

Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Pierwszy blat nasącz 1/3 soku, wyłóż 1/3 kremówki, dodaj część owoców. Tak samo postępuj z drugim i trzecim blatem.

Smacznego!

12 sierpnia 2019 Kategoria: Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery, Torty, Wege komentarzy 13

Komentarze

  1. Justyna napisał

    18 sierpnia 2019 o 17:45

    Świetne Ciacho 😀

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      18 sierpnia 2019 o 18:28

      Dziękuję ślicznie! 🙂

      Odpowiedz
  2. KAMA napisał

    20 sierpnia 2019 o 14:40

    Uwielbiam ciacha z owocami więc takie zjadłabym z apetytem 😀

    Odpowiedz
  3. Anastasiia napisał

    28 września 2019 o 08:23

    Cześć! Zdecydowałam dziś po raz pierwszy spróbować twoich przepisów. Świętujemy pierwsze urodziny naszej wnuczki, a ja zaplanowałam zrobić babeczki. Zrobiłam cytrynową jagodę i świeże babeczki truskawkowe. Niestety dla mnie nie wyszło dobrze. Połączyłam wszystko razem i wymieszałam, ale moje masło nie połączyło się zbyt dobrze z resztą składników, w wyniku czego kubki z babeczkami były nasycone stopionym masłem. Jagody też nie usiadły na dnie, były całe. Heeeelllppp! Uwielbiam twoje przepisy i mam o wiele więcej do próbowania, ale muszę wiedzieć, gdzie popełniłam błąd. Możesz pomóc? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      27 października 2019 o 13:04

      Cześć. Przepraszam najmocniej ale dawno tu nie zaglądałam. Chodzi o babeczki maślane? Z tego przepisu? https://www.mojapasjasmaku.pl/babeczki-maslane-z-jagodami/
      Do jagodowych dodałaś sok z cytryn? A w truskawkowych tylko świeże truskawki?
      Czy masło było dobrze przestudzone? Może było za ciepłe?

      Odpowiedz
  4. LanaDelRey.PL napisał

    10 lipca 2020 o 08:45

    Tak się składa, że moja siostra ma w niedzielę urodziny. Już wiem, jaki tort zagości na stole! Mam nadzieję, że nie polegnę na przygotowaniach!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      10 lipca 2020 o 19:34

      Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu, trzymam kciuki za Ciebie! 🙂

      Odpowiedz
  5. Aneta napisał

    26 marca 2021 o 14:52

    Cześć czy bitą śmietanę można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dniu urodzin bo opadnie?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      26 marca 2021 o 15:00

      Cześć,
      Najlepiej zrobić w danym dniu. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  6. Paulina napisał

    5 lipca 2021 o 20:50

    Cześć.
    Jaką pojemność mają śmietany? 250 ml czy 500 ml?🙂 Planuję zrobić na wieczór panieński koleżanki.😉

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 lipca 2021 o 10:29

      Hej! Ja używam 2 małych – zwykle każda ma po 200 g, ewentualnie 250 g. Pozdrawiam ciepło. Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował!😍

      Odpowiedz
  7. Paulina napisał

    5 lipca 2021 o 21:12

    Cześć.
    Jakiej pojemności jest bita śmietana 250 ml czy 500 ml?🙂 Planuje zrobić tort na wieczór panieński koleżanki.😁

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 lipca 2021 o 10:29

      Hej! Ja używam 2 małych – zwykle każda ma po 200 g, ewentualnie 250 g. Pozdrawiam ciepło. Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował!😍 Życzę udanej zabawy!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl