Cześć! Dzisiaj obchodzę urodziny. Z tej okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek?
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160-170 C.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.
Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap:
Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty.
Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia.
2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Sok do nasączenia biszkoptu:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2/3 szklanki letniej wody
2 łyżki cukru
1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie.
Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Pierwszy blat nasącz 1/3 soku, wyłóż 1/3 kremówki, dodaj część owoców. Tak samo postępuj z drugim i trzecim blatem.
Smacznego!
Justyna napisał
Świetne Ciacho 😀
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie! 🙂
KAMA napisał
Uwielbiam ciacha z owocami więc takie zjadłabym z apetytem 😀
Anastasiia napisał
Cześć! Zdecydowałam dziś po raz pierwszy spróbować twoich przepisów. Świętujemy pierwsze urodziny naszej wnuczki, a ja zaplanowałam zrobić babeczki. Zrobiłam cytrynową jagodę i świeże babeczki truskawkowe. Niestety dla mnie nie wyszło dobrze. Połączyłam wszystko razem i wymieszałam, ale moje masło nie połączyło się zbyt dobrze z resztą składników, w wyniku czego kubki z babeczkami były nasycone stopionym masłem. Jagody też nie usiadły na dnie, były całe. Heeeelllppp! Uwielbiam twoje przepisy i mam o wiele więcej do próbowania, ale muszę wiedzieć, gdzie popełniłam błąd. Możesz pomóc? Pozdrawiam
Moja pasja smaku napisał
Cześć. Przepraszam najmocniej ale dawno tu nie zaglądałam. Chodzi o babeczki maślane? Z tego przepisu? https://www.mojapasjasmaku.pl/babeczki-maslane-z-jagodami/
Do jagodowych dodałaś sok z cytryn? A w truskawkowych tylko świeże truskawki?
Czy masło było dobrze przestudzone? Może było za ciepłe?
LanaDelRey.PL napisał
Tak się składa, że moja siostra ma w niedzielę urodziny. Już wiem, jaki tort zagości na stole! Mam nadzieję, że nie polegnę na przygotowaniach!
Moja pasja smaku napisał
Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu, trzymam kciuki za Ciebie! 🙂
Aneta napisał
Cześć czy bitą śmietanę można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dniu urodzin bo opadnie?
Moja pasja smaku napisał
Cześć,
Najlepiej zrobić w danym dniu. Pozdrawiam 🙂
Paulina napisał
Cześć.
Jaką pojemność mają śmietany? 250 ml czy 500 ml?🙂 Planuję zrobić na wieczór panieński koleżanki.😉
Moja pasja smaku napisał
Hej! Ja używam 2 małych – zwykle każda ma po 200 g, ewentualnie 250 g. Pozdrawiam ciepło. Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował!😍
Paulina napisał
Cześć.
Jakiej pojemności jest bita śmietana 250 ml czy 500 ml?🙂 Planuje zrobić tort na wieczór panieński koleżanki.😁
Moja pasja smaku napisał
Hej! Ja używam 2 małych – zwykle każda ma po 200 g, ewentualnie 250 g. Pozdrawiam ciepło. Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował!😍 Życzę udanej zabawy!