Cześć Kochani! Ostatnio pisałam Wam o serii rodzinnych obiadów. Tortille z pulled chicken i surówką colesław to moja druga propozycja w ramach tego cyklu.
Pulled chicken to nic innego jak szarpany kurczak. Piersi kurczaka zapiekłam w bardzo aromatycznym sosie na bazie passaty, sosu sojowego, słodkiej i ostrej papryki Kamis. Kocham obie papryki i zawsze doprawiam nimi sosy na bazie pomidorów. Dla mnie to połączenie idealne i zawsze będę się tego trzymać!
Składniki:
Pulled chicken:
2-3 piersi z kurczaka
1 szklanka passaty
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
papryka słodka Kamis w dużym opakowaniu
papryka ostra Kamis
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
Surówka colesław:
1/4 białej kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
+ dodatkowo: placki tortilla
Wykonanie:
Pulled chicken: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj passatę, dopraw papryką słodką i ostrą, solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i patelnię zdejmij z ognia.
Piersi z kurczaka przełóż do garnka z grubym dnem. Zalej je sosem i całość dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i gotuj około 1 godziny. Warto w tym czasie kilka razy przewrócić mięso na drugą stronę. Ja robię to 2 – 3 razy.
Gdy kurczak zacznie się rozpadać, przełóż go na talerz i za pomocą 2 widelców porozrywaj mięso na włókna. Dodaj kilka łyżek sosu i całość wymieszaj.
Colesław: Kapustę umyj, obierz zewnętrzne liście, przekrój na ćwiartki. Nam wystarczy jedna ćwiartka. Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie kapustę odciśnij.
Marchewkę umyj i obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, majonez, jogurt naturalny, miód, ocet winny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby – solą. Całość dokładnie wymieszaj.
Na środek tortilli nałóż kurczaka i surówkę, zwiń i ciesz się pysznym jedzeniem w gronie najbliższych!
Smacznego!
Witam. Czy danie przyrządzone dzień wcześniej, będzie równie dobre jak w tym samym dniu?
Witam serdecznie. Jak najbardziej wszystko można przygotować wcześniej. Mięsko jak i surówkę przechowuj w miseczkach, nakryte talerzykiem, żeby nie wyschło. Tortille nadziej przed podaniem by nie rozmiękła za bardzo 🙂
ale pycha a ja właśnie głodna 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂