1 gruszka – obrana, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojona
whisky – około 50 ml – ja dałam odrobinę mniej
cynamon
1 łyżeczka miodu
masło
Wykonanie:
W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni.
Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal. Po chwili dodaj miód, całość zamieszaj.
Tosty podawaj z gruszkami oraz powstałym sosem i z jogurtem naturalnym.
Smacznego !
* Ważne by patelnia nie była za wysoka. Łatwiej będzie Wam podpalić gruszki.
alezakwas napisał
Kusi mnie niesamowicie ta gruszka z whisky 🙂
Hrabina w kuchni napisał
Chociaż nie przepadam za whisky , to całość bardzo mi się podoba 🙂
Partytimewebsite napisał
My głównie jadamy tosty francuskie według przepisu podanego kiedyś przez Nigelle Lawson podczas jednego z jej programów – z syropem śliwkowym. Pycha.
Ania napisał
na śniadanie inaczej w sam raz 😉
cookiemonster napisał
Wyglądają niezwykle kusząco! Sądzę, że ich smak musi być nieporównywalnie pyszny! 🙂
laNika napisał
Tosty francuskie chodzą za mną od dawna… Twoja propozycja brzmi świetnie!
Magda C. napisał
Wypasione tosty, mmm narobiłaś mi smaku 🙂
zjedz_mnie napisał
O, taką rozpustę to ja poproszę 🙂