Za co tak kocham weekendy ? Za pyszne śniadania ! W tygodniu nie mam czasu by zjeść w domu, w weekendy zaś sobie odbijam – przyrządzam pyszne rzeczy, jem bardzo powoli, delektuję się każdym kęsem.
Co czuję po dzisiejszym śniadaniu ? Szczęście… Uśmiecham się ! O to chyba chodzi w jedzeniu, prawda 😉 ?!
Do zrobienia tych tostów zainspirowała mnie okładka książki Sophie Dahl ’Na każdą porę. Rok w przepisach’.
Składniki (na 3 tosty):
– 3 jednodniowe kromki chleba,
– 2 jajka + 1 żółtko,
– 1/4 szklanki mleka,
– pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– 2 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy),
– szczypta soli,
– 1 łyżka masła,
Sos:
– 2 jajka + 1 żółtko,
– 1/4 szklanki mleka,
– pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– 2 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy),
– szczypta soli,
– 1 łyżka masła,
Sos:
– po 2 garście borówek amerykańskich i jeżyn,
– 1 łyżka wody,
– 1,5 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy),
– 4 łyżki jogurtu greckiego,
Wykonanie:
1. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu – d0 momentu aż owoce zaczną pękać.
2. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni.
Tosty podawaj z jogurtem greckim i sosem z borówek i jeżyn.
Prawda, że proste ?! 🙂
Smacznego !
Wykonanie:
1. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu – d0 momentu aż owoce zaczną pękać.
2. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni.
Tosty podawaj z jogurtem greckim i sosem z borówek i jeżyn.
Prawda, że proste ?! 🙂
Smacznego !
Cathy napisał
Tosty prezentują się zjawiskowo 🙂
Też kocham weekendy za leniwe poranki, kawę i eksperymenty w kuchni 🙂
Marta napisał
jutro na śniadanie będą tosty 🙂 pyszności ! 🙂
mysza75 napisał
Jednego tosta bym schrupała, pysznie wyglądają i ten sosik mniam 🙂
Małgorzata K napisał
ojoj, jak to pysznie wygląda 🙂
One w Łodzi napisał
jejku ale pycha….. 😀
Karmel napisał
to miłe uczucie , kiedy można zjeść pyszne, leniwe śniadanie:)
Magda111 napisał
zjadłabym takiego tosta na kolację;)
Paulina Urbańczyk napisał
W takim razie zapraszam Was wszystkie do Łodzi na tosty 😉 !
La Lolla napisał
Rób mi, tak Ci powiem!!
eM Ka napisał
mmm, tosty francuskie, tak dawno nie robiłam…! muszę to nadrobić, wyglądają wspaniale!
Barbarella napisał
Inspirująca Sophie 🙂 Takie tosty mogę jeść co weekend! 😉
Ines Sun napisał
Wyglądają świetnie myślisz, że z sosem z czarnej porzeczki smakowałyby dobrze?:)
Pozdrawiam
http://onthesundirection.blogspot.com/
judik napisał
Uwielbiam tosty francuskie, ale z sosem z owoców ich jeszcze nie jadłam! Pycha 🙂
Kaś napisał
Królewskie śniadanko – ja ostatnio w tygodniu też mocno zabiegana i doceniam te leniwe weekendowe chwile z rana
Magda C. napisał
O rany! Jakie zajefajne śniadanie 🙂
Muszę sobie kiedyś takie sprawić 😉
StudentsKitchen napisał
Obłędnie wyglądają! 🙂
martawkuchni.blog.pl napisał
o rany jakie pyszności:) prawdziwa uczta:)
galantyna.pl napisał
Takimi tostami też bym się delektowała 🙂