Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tosty francuskie z sosem z borówek i jeżyn

Za co tak kocham weekendy ? Za pyszne śniadania ! W tygodniu nie mam czasu by zjeść w domu, w weekendy zaś sobie odbijam – przyrządzam pyszne rzeczy, jem bardzo powoli, delektuję się każdym kęsem. 
Co czuję po dzisiejszym śniadaniu ? Szczęście… Uśmiecham się ! O to chyba chodzi w jedzeniu, prawda 😉 ?!
Do zrobienia tych tostów zainspirowała mnie okładka książki Sophie Dahl ’Na każdą porę. Rok w przepisach’.



Składniki (na 3 tosty):
– 3 jednodniowe kromki chleba,
– 2 jajka + 1 żółtko,
– 1/4 szklanki mleka,
– pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– 2 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy),
– szczypta soli,
– 1 łyżka masła,

Sos:
– po 2 garście borówek amerykańskich i jeżyn,
– 1 łyżka wody,
– 1,5 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy),
– 4 łyżki jogurtu greckiego,


Wykonanie:

1. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu – d0 momentu aż owoce zaczną pękać.

2. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki.  Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.

3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni.

Tosty podawaj z jogurtem greckim i sosem z borówek i jeżyn. 
Prawda, że proste ?! 🙂

Smacznego !



15 września 2013 Kategoria: Śniadania komentarzy 18

Komentarze

  1. Cathy napisał

    15 września 2013 o 11:01

    Tosty prezentują się zjawiskowo 🙂
    Też kocham weekendy za leniwe poranki, kawę i eksperymenty w kuchni 🙂

    Odpowiedz
  2. Marta napisał

    15 września 2013 o 11:32

    jutro na śniadanie będą tosty 🙂 pyszności ! 🙂

    Odpowiedz
  3. mysza75 napisał

    15 września 2013 o 11:59

    Jednego tosta bym schrupała, pysznie wyglądają i ten sosik mniam 🙂

    Odpowiedz
  4. Małgorzata K napisał

    15 września 2013 o 12:23

    ojoj, jak to pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  5. One w Łodzi napisał

    15 września 2013 o 14:27

    jejku ale pycha….. 😀

    Odpowiedz
  6. Karmel napisał

    15 września 2013 o 15:16

    to miłe uczucie , kiedy można zjeść pyszne, leniwe śniadanie:)

    Odpowiedz
  7. Magda111 napisał

    15 września 2013 o 16:33

    zjadłabym takiego tosta na kolację;)

    Odpowiedz
  8. Paulina Urbańczyk napisał

    15 września 2013 o 16:34

    W takim razie zapraszam Was wszystkie do Łodzi na tosty 😉 !

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    15 września 2013 o 18:59

    Rób mi, tak Ci powiem!!

    Odpowiedz
  10. eM Ka napisał

    15 września 2013 o 20:03

    mmm, tosty francuskie, tak dawno nie robiłam…! muszę to nadrobić, wyglądają wspaniale!

    Odpowiedz
  11. Barbarella napisał

    15 września 2013 o 22:27

    Inspirująca Sophie 🙂 Takie tosty mogę jeść co weekend! 😉

    Odpowiedz
  12. Ines Sun napisał

    16 września 2013 o 00:03

    Wyglądają świetnie myślisz, że z sosem z czarnej porzeczki smakowałyby dobrze?:)
    Pozdrawiam
    http://onthesundirection.blogspot.com/

    Odpowiedz
  13. judik napisał

    16 września 2013 o 07:55

    Uwielbiam tosty francuskie, ale z sosem z owoców ich jeszcze nie jadłam! Pycha 🙂

    Odpowiedz
  14. Kaś napisał

    16 września 2013 o 16:01

    Królewskie śniadanko – ja ostatnio w tygodniu też mocno zabiegana i doceniam te leniwe weekendowe chwile z rana

    Odpowiedz
  15. Magda C. napisał

    16 września 2013 o 18:14

    O rany! Jakie zajefajne śniadanie 🙂
    Muszę sobie kiedyś takie sprawić 😉

    Odpowiedz
  16. StudentsKitchen napisał

    17 września 2013 o 16:14

    Obłędnie wyglądają! 🙂

    Odpowiedz
  17. martawkuchni.blog.pl napisał

    18 września 2013 o 10:12

    o rany jakie pyszności:) prawdziwa uczta:)

    Odpowiedz
  18. galantyna.pl napisał

    19 września 2013 o 06:58

    Takimi tostami też bym się delektowała 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl