Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tosty francuskie ze śliwkami flambirowanymi w whisky

Cześć! Witam Was ciepło w październiku. Dawno mnie tu nie było i bardzo tęskniłam. Ostatnio dużo pracuję, nawet w niedziele. Dlatego tak mało tutaj zaglądam. Obiecuję poprawę i zapraszam Was na obłędne tosty francuskie ze śliwkami flambirowanymi w whisky. Foodporn jednym słowem. Tak brzydkie, że aż piękne! <3

Składniki:
3 – 4 jednodniowe kromki chałki
2 jajka + 1 żółtko
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżka masła
Flambirowane śliwki:
śliwki węgierki – kilka sztuk
whisky – około 50 ml
cynamon
masło
+ dodatkowo: jogurt naturalny

Wykonanie:
Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki.  Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni.
Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim śliwki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal.
Tosty podawaj ze śliwkami oraz powstałym sosem i z jogurtem naturalnym.
Smacznego !

* Ważne by patelnia nie była za wysoka. Łatwiej będzie Wam podpalić gruszki.

9 października 2017 Kategoria: Chleb, Desery, Sezonowo, Śniadania komentarze 2

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    10 października 2017 o 05:10

    śniadanie prawdziwych mistrzów! 🙂

    Odpowiedz
  2. zjedz_mnie napisał

    10 października 2017 o 08:53

    Chętnie, ba, nawet bardzo chętnie na takie śniadanie bym się chciała złapać:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl