Pierwszą moją dzisiejszą myślą po przebudzeniu, były tosty. Tylko nie takie tradycyjne – z szynką, serem itp itd. Miałam ochotę na coś innego… Gdy weszłam do kuchni i się rozejrzałam, zobaczyłam chleb tostowy i banany – 2 podstawowe składniki mojego dzisiejszego śniadania 😉
Tak naprawdę możecie użyć innych owoców, muszą one jednak „zlepić” 2 kromki chleba. Banany nadają się do tego idealne.
Oto przepis na proste, szybkie i smaczne śniadanie:
Składniki (na 2 tosty):
1 duży banan
1 jajko
pół szklanki mleka
opcjonalnie – pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 kromki białego pieczywa (może być chałka, chleb tostowy)
opcjonalnie – 2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego ( u mnie waniliowy serek homogenizowany)
opcjonalnie – banan do dekoracji
opcjonalnie – łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Rozgniećcie w misce widelcem banana na pastę.
2. Posmarujcie 2 kromki pieczywa powstałą pastą bananową, przyciśnijcie do niej dokładnie drugą kromkę. W ten sposób stworzycie kanapkę.
3. W naczyniu rozmieszajcie jajko, dodajcie mleko. Jeśli macie ochotę na nutkę wanilii, możecie dodać ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
4. Kanapki zanurzcie z obu stron w jajkach z mlekiem.
5. Smażcie na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż obie strony ładnie się zarumienią.
6. Kromki możecie zjeść z dowolnymi owocami, jogurtem czy serkiem. Można je polać także łyżką miodu.
Smacznego 😉 !
Ps. Mam wielką ochotę na takie tosty z malinami bądź wiśniami. Być może wkrótce ;))
agathumm napisał
Oooo niee 😀 Na bananowe tosty to ja bym się nie skusiła 😀 Banany bardzo lubię, ale tu mówię „nie” 😀