Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Warsztaty Akademia Smaku Siemens: Kawa w kuchni – świat w filiżance

Witajcie Kochane i Kochani !
Dziś chciałabym się podzielić z Wami relacją z warsztatów, na które zostałam zaproszona do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie.

Bardzo ucieszył mnie temat warsztatów, ponieważ nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Dzięki spotkaniu, mogłam poszerzyć swoją wiedzę.
To było moje pierwsze spotkanie w ramach Akademii Smaku Siemens – i mam nadzieję, że nie ostatnie 😉 !
Na warsztaty wybrałam się razem z Kasią. Od samego początku wiedziałam, że to będzie cudowny dzień ! Przywitano nas bardzo miło – wszyscy byli serdeczni i uśmiechnięci 🙂

Akademia Smaku Siemens to projekt, który ruszył w lipcu. Przewidziano 10 wyjątkowych spotkań. Wszystkie tematy warsztatów są bardzo ciekawe. Odbywają się one raz w miesiącu.
Na stronie http://akademiasmakuonline.pl/ możemy znaleźć fotorelacje, wywiady, przepisy oraz e-magazyn. Dodałam tę stronę do zakładek, bo postanowiłam wypróbować przepisy z warsztatów – i Was również zachęcam do działania 🙂 !

Warsztaty rozpoczęły się wykładem Marcina Wójciaka, który jest znawcą kawy i baristą. Pan Marcin opowiadał nam o aromatach, odmianach kawy, o różnicach pomiędzy Arabiką i Robustą. Poza różnymi ciekawostkami, miałam możliwość spróbować Cascarę – napar z suszonych owoców kawowca. Smak był bardzo zaskakujący 🙂


Po wykładzie przeszliśmy do praktyki. Podzieliliśmy się na 2 grupy, każda miała za zadanie przygotować coś innego.
Bardzo cieszę się, że miałam możliwość pracować pod okiem Konrada Birka Szefa kuchni Akademii Smaki Siemens. Pan Konrad jest prawą ręką Roberta Sowy w jego Studiu Kulinarnym.
Szef Konrad dał nam wiele cennych rad, do których będę się stosowała w codziennym gotowaniu 🙂



Przy stanowisku drugiej gotującej grupy działał – Robert Wojnarowski – zastępca szefa kuchni w restauracji Sowa & przyjaciele.
Wszystkie 4 dania bardzo przypadły mi do gustu. Na tyle, że będę je robić w domu, a przepisami na pewno się z Wami podzielę 🙂

Oto przygotowane przez nas dania:

Gruszka w przyprawach korzennych podana w sosie karmelowym z kawą, którą miałam przyjemność robić:

Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą:

Wątróbka cielęca z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podana na pierniku korzennym:

Zupa krem z kalafiora z pianką kawową, która okazała się mega wielkim zaskoczeniem (oczywiście pozytywnym ;)):


Na sam koniec Pan Marcin Wójciak okazał się magikiem. Wyczarował nam nam niesamowite koktajle kawowe – na zimno i na ciepło. Nie mogłam oderwać wzroku. Warto zobaczyć to na żywo 🙂 !

Piątkowe warsztaty bardzo mnie zainspirowały. Mam w głowie całą masę nowych pomysłów.
Cieszę się, że mogłam pracować w takim zespole.
Chciałam podziękować za zaproszenie i mile spędzony czas, a także za to, że mogłam korzystać z nowoczesnego sprzętu Marki Siemens. Dzięki warsztatom nabyłam nowe umiejętności kulinarne 🙂


23 listopada 2013 Kategoria: Warsztaty komentarzy 18

Komentarze

  1. Natalie napisał

    23 listopada 2013 o 14:54

    Ta gruszka ! Oj pozazdrościć Ci 🙂

    Odpowiedz
    • moja pasja smaku napisał

      23 listopada 2013 o 20:38

      Będę ją na pewno robiła, więc będzie przepis 🙂 !

      Odpowiedz
  2. Marta napisał

    23 listopada 2013 o 15:39

    Na pewno wspaniałe przeżycie 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonymous napisał

    23 listopada 2013 o 16:46

    Pycha:)Monika Sz

    Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    23 listopada 2013 o 17:59

    Te polędwiczki w winnym sosie… Nie zasnę, bo będę marzyć tylko o tym :))

    Odpowiedz
  5. One w Łodzi napisał

    23 listopada 2013 o 18:10

    Super przygoda!

    Odpowiedz
  6. Magda C. napisał

    23 listopada 2013 o 18:11

    Gratuluję warsztatów! Widać, że były bardzo ciekawe, przepyszne potrawy na talerzach 🙂 Aż troszkę zazdroszczę, oczywiście pozytywnie 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      23 listopada 2013 o 20:38

      Dziękuję, ja też się strasznie cieszę 🙂 Dały mi naprawdę dużo nowych pomysłów, inspiracji 🙂

      Odpowiedz
  7. Kaś napisał

    23 listopada 2013 o 19:12

    Oj tak, warsztaty były fantastyczne!!! Buźka 🙂

    Odpowiedz
  8. Magda napisał

    23 listopada 2013 o 20:45

    Ogromnie żałuję, że mimo zaproszenia nie mogłam dotrzeć 🙁

    Odpowiedz
  9. basinepichcenie napisał

    24 listopada 2013 o 10:47

    Zazddroszczę trochę tak cudownych warsztatów!

    Odpowiedz
  10. One w Łodzi napisał

    24 listopada 2013 o 16:34

    Super 🙂 Teraz wiemy do kogo mamy się udać na jakieś pyszne jedzonko i kawę 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      24 listopada 2013 o 16:44

      Zapraszam jak najbardziej 😀 :*

      Odpowiedz
  11. AandJ napisał

    26 listopada 2013 o 16:11

    No, Kochana! Super warsztaty! 😀 Tyle okazji do inspiracji! :O Gratuluję 😉

    Odpowiedz
  12. bielinka napisał

    29 listopada 2013 o 13:27

    rewelacyjne warsztaty! 🙂

    Odpowiedz
  13. Maria Romańska napisał

    2 grudnia 2013 o 08:33

    Szkoda, że mnie nie było 🙁 Kocham kawę!

    Odpowiedz
  14. AZgotuj! napisał

    28 lutego 2014 o 10:39

    tez tam byłam, szkoda, ze Cię nie poznałam:)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      28 lutego 2014 o 10:41

      Wielka szkoda ! Ale może jeszcze będzie okazja 🙂 ??!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl