Witajcie Kochane i Kochani !
Dziś chciałabym się podzielić z Wami relacją z warsztatów, na które zostałam zaproszona do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie.
Bardzo ucieszył mnie temat warsztatów, ponieważ nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Dzięki spotkaniu, mogłam poszerzyć swoją wiedzę.
To było moje pierwsze spotkanie w ramach Akademii Smaku Siemens – i mam nadzieję, że nie ostatnie 😉 !
Na warsztaty wybrałam się razem z Kasią. Od samego początku wiedziałam, że to będzie cudowny dzień ! Przywitano nas bardzo miło – wszyscy byli serdeczni i uśmiechnięci 🙂
Akademia Smaku Siemens to projekt, który ruszył w lipcu. Przewidziano 10 wyjątkowych spotkań. Wszystkie tematy warsztatów są bardzo ciekawe. Odbywają się one raz w miesiącu.
Na stronie http://akademiasmakuonline.pl/ możemy znaleźć fotorelacje, wywiady, przepisy oraz e-magazyn. Dodałam tę stronę do zakładek, bo postanowiłam wypróbować przepisy z warsztatów – i Was również zachęcam do działania 🙂 !
Warsztaty rozpoczęły się wykładem Marcina Wójciaka, który jest znawcą kawy i baristą. Pan Marcin opowiadał nam o aromatach, odmianach kawy, o różnicach pomiędzy Arabiką i Robustą. Poza różnymi ciekawostkami, miałam możliwość spróbować Cascarę – napar z suszonych owoców kawowca. Smak był bardzo zaskakujący 🙂
Po wykładzie przeszliśmy do praktyki. Podzieliliśmy się na 2 grupy, każda miała za zadanie przygotować coś innego.
Bardzo cieszę się, że miałam możliwość pracować pod okiem Konrada Birka Szefa kuchni Akademii Smaki Siemens. Pan Konrad jest prawą ręką Roberta Sowy w jego Studiu Kulinarnym.
Szef Konrad dał nam wiele cennych rad, do których będę się stosowała w codziennym gotowaniu 🙂
Przy stanowisku drugiej gotującej grupy działał – Robert Wojnarowski – zastępca szefa kuchni w restauracji Sowa & przyjaciele.
Wszystkie 4 dania bardzo przypadły mi do gustu. Na tyle, że będę je robić w domu, a przepisami na pewno się z Wami podzielę 🙂
Oto przygotowane przez nas dania:
Gruszka w przyprawach korzennych podana w sosie karmelowym z kawą, którą miałam przyjemność robić:
Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą:
Wątróbka cielęca z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podana na pierniku korzennym:
Zupa krem z kalafiora z pianką kawową, która okazała się mega wielkim zaskoczeniem (oczywiście pozytywnym ;)):
Na sam koniec Pan Marcin Wójciak okazał się magikiem. Wyczarował nam nam niesamowite koktajle kawowe – na zimno i na ciepło. Nie mogłam oderwać wzroku. Warto zobaczyć to na żywo 🙂 !
Piątkowe warsztaty bardzo mnie zainspirowały. Mam w głowie całą masę nowych pomysłów.
Cieszę się, że mogłam pracować w takim zespole.
Chciałam podziękować za zaproszenie i mile spędzony czas, a także za to, że mogłam korzystać z nowoczesnego sprzętu Marki Siemens. Dzięki warsztatom nabyłam nowe umiejętności kulinarne 🙂
Ta gruszka ! Oj pozazdrościć Ci 🙂
Będę ją na pewno robiła, więc będzie przepis 🙂 !
Na pewno wspaniałe przeżycie 🙂
Pycha:)Monika Sz
Te polędwiczki w winnym sosie… Nie zasnę, bo będę marzyć tylko o tym :))
Super przygoda!
Gratuluję warsztatów! Widać, że były bardzo ciekawe, przepyszne potrawy na talerzach 🙂 Aż troszkę zazdroszczę, oczywiście pozytywnie 🙂
Dziękuję, ja też się strasznie cieszę 🙂 Dały mi naprawdę dużo nowych pomysłów, inspiracji 🙂
Oj tak, warsztaty były fantastyczne!!! Buźka 🙂
Ogromnie żałuję, że mimo zaproszenia nie mogłam dotrzeć 🙁
Zazddroszczę trochę tak cudownych warsztatów!
Super 🙂 Teraz wiemy do kogo mamy się udać na jakieś pyszne jedzonko i kawę 😀
Zapraszam jak najbardziej 😀 :*
No, Kochana! Super warsztaty! 😀 Tyle okazji do inspiracji! :O Gratuluję 😉
rewelacyjne warsztaty! 🙂
Szkoda, że mnie nie było 🙁 Kocham kawę!
tez tam byłam, szkoda, ze Cię nie poznałam:)
Wielka szkoda ! Ale może jeszcze będzie okazja 🙂 ??!