W ubiegły czwartek – 3 lipca – miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach w restauracji Sowa&Przyjaciele.
Od samego początku wiedziałam, że to będzie inspirujące spotkanie. Już kiedyś miałam przyjemność spotkać się na warsztatach z Konradem Birkiem – szefem kuchni oraz jego zastępcą – Robertem Wojnarowskim.
Tematem warsztatów były pomidory a dokładniej „Polskie pomidory w nowych odsłonach„.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat pomidorów, ich uprawy. Muszę przyznać, iż pewne informacje mnie zaskoczyły. Czy wiedzieliście o istnieniu czarnych pomidorów 🙂 ?!
Temat spotkania bardzo mnie ucieszył, gdyż kocham pomidory i mogę je jeść kilogramami. Dzięki firmie Syngenta, miałam taką możliwość. Dziękuję 🙂 !
Po części teoretycznej przeszliśmy do praktyki. Do wyboru mieliśmy 4 stanowiska, na każdym przygotowywana była inna potrawa. Tradycyjnie wybrałam stanowisko deserowe, na którym miałam przyjemność pracować pod okiem Krzysztofa Kopcińskiego – Szefa cukierni ww restauracji.
Kątem oka widziałam desery wychodzące z kuchni. Nie sposób było się za nimi nie odwrócić, robiły wrażenie. Przy okazji następnej wizyty w stolicy obowiązkowo zajrzę tu na jakiś deser !
Sałatka z kaszy kuskus z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, kolendrą i emulsją jogurtową z curry
Orzeźwiający chłodnik z pomidorów kumato i truskawek podany z rzodkiewką i puszystym purée z awokado
Pomidorowe curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą
Karmelizowane pomidory z ciastkiem migdałowym, tiulem z pomidorów i sorbetem ze świeżej bazylii
Wszystkie 4 dania były obłędne ! Po warsztatach mam w głowie całą masę inspiracji, także wkrótce zaprezentuje Wam niektóre dania (w miarę moich możliwości ;)).
Poza plusami w postaci pysznego jedzenia i spotkania z przesympatycznymi osobami, miałam przyjemność zwiedzić restaurację oraz kuchnię. Mogłam przyjrzeć się pracy kucharzy.
Warsztaty w restauracji Sowa&Przyjaciele były wyjątkowo udane, pyszne i inspirujące. Bardzo się cieszę, że miałam okazję wziąć w nich udział. Mam nadzieję, że to nie było moje ostatnie spotkanie z wspaniałymi Szefami Kuchni Restauracji Sowa&Przyjaciele.
Lokal ten na pewno będę odwiedzać. Szkoda, że w Łodzi nie mam miejsca z tak pysznym jedzeniem !
Restauracja Sowa & Przyjaciele
ul. Gagarina 2 (zbieg ulic Czerniakowskiej i Gagarina)
00-754 Warszawa
Strona www
mojamalakuchnia napisał
wspaniałe zdjęcia, aż chce się jeść : )
Małgorzata K napisał
oj zazdroszczę Ci tych warsztatów 🙂
mysza75 napisał
Bardzo fajne warsztaty, pomidory z ciastkiem ciekawa propozycja. Zjadłabym wszystko tak pysznie wyglądają potrawy.
Angie napisał
Wszystko wygląda mega apetycznie, fajne takie warsztaty; ))
Horeca napisał
Czarne pomidory są pyszne 🙂 Również zazdroszczę Ci tych warsztatów – ciekawa sprawa i fajna tematyka:)
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjj TAAAAK ! Odrazu je pokochałam 🙂
Magda C. napisał
Zazdroszczę warsztatów, wszystko wygląda pysznie 🙂
Natalie napisał
Zazdroszczę 🙂
La Lolla napisał
tylko pozazdrościć;)
wedelka napisał
Deser pomidorowy mnie zaintrygował 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Był genialny <3 !
Justyna Gonczaronek napisał
ale musiało być smacznie!
Ale Smaki napisał
Ale miałyście przygodę! Przepyszne zdjęcia 🙂
Karolina napisał
Ja też zazdroszczę 🙂
Olka napisał
Fajne warsztaty i potrawy z pomidorkami 🙂 mieszkałam kiedyś na Gagarina :))
Paulina Urbańczyk napisał
Poważnie 🙂 ?! No to zazdroszczę 🙂 !
Emcia Pichci! napisał
świetne zdjęcia, a potrawy zachwycające! super pomysły z tymi pomidorami, zwłaszcza w deserze 🙂 a ja się śmiałam, że moja mama lubi pomidory z cukrem 😛
Salvador Dali napisał
kurczę! Ale super idea, no i jedzonko 😀