Cześć. Naszła mnie dziś ochota na risotto. Zrobiłam więc wersję wiosenną tego dania – risotto ze szparagami. Pamiętajcie, żeby mieć zawsze w domu zapas ryżu arborio, wino i sezonowe warzywa 😉 ! Niespełna pół godziny i pyszne danie gotowe !
Składniki (2 małe porcje):
300 – 350 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 szalotka lub żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego + odrobina do posypania dania
1 mała garść posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Do podsmażenia szparagów: 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Odstaw do przestygnięcia. Główki szparagów odłóż do dekoracji dania, łodygi – zblenduj na gładką masę wraz odrobiną bulionu.
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszając. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj. Następnie dodaj zblendowane szparagi, gotuj około 2 minut często mieszając. Rondel zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty.
Risotto wyłóż na talerze, posyp tartym grana padano, udekoruj szparagami. Smacznego !
Królowa Karo napisał
Cały dzień chodziły za mną szparagi, a teraz jeszcze do tego mam ochotę na risotto.
effa napisał
Fantastyczna wersja, i pomimo, że to rissotto, jakie fotogeniczne. Piękne zdjęcia 🙂 Bardzo lubię taki styl minimalistyczny gdzie wiadomo co gra główną rolę na zdjęciu
Sosna napisał
Takie dobre :>
laNika napisał
Pięknie się prezentuje, tak wiosennie. Szparagi uwielbiam, więc chętnie bym zjadła dziś taki obiad 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pyszne wiosennie danie! 🙂
Ervisha napisał
Ma wspaniały kolorek i na pewno smak 🙂