Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Wiosenne risotto ze szparagami

Cześć. Naszła mnie dziś ochota na risotto. Zrobiłam więc wersję wiosenną tego dania – risotto ze szparagami. Pamiętajcie, żeby mieć zawsze w domu zapas ryżu arborio, wino i sezonowe warzywa 😉 ! Niespełna pół godziny i pyszne danie gotowe !

DSC_0084

Składniki (2 małe porcje):
300 – 350 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 szalotka lub żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego + odrobina do posypania dania
1 mała garść posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Do podsmażenia szparagów: 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Odstaw do przestygnięcia. Główki szparagów odłóż do dekoracji dania, łodygi – zblenduj na gładką masę wraz odrobiną bulionu.
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszając. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj. Następnie dodaj zblendowane szparagi, gotuj około 2 minut często mieszając. Rondel zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty.
Risotto wyłóż na talerze, posyp tartym grana padano, udekoruj szparagami. Smacznego !

DSC_0086

11 maja 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Sezonowo, Wege komentarzy 6

Komentarze

  1. Królowa Karo napisał

    12 maja 2016 o 18:39

    Cały dzień chodziły za mną szparagi, a teraz jeszcze do tego mam ochotę na risotto.

    Odpowiedz
  2. effa napisał

    13 maja 2016 o 15:05

    Fantastyczna wersja, i pomimo, że to rissotto, jakie fotogeniczne. Piękne zdjęcia 🙂 Bardzo lubię taki styl minimalistyczny gdzie wiadomo co gra główną rolę na zdjęciu

    Odpowiedz
  3. Sosna napisał

    14 maja 2016 o 17:16

    Takie dobre :>

    Odpowiedz
  4. laNika napisał

    15 maja 2016 o 08:41

    Pięknie się prezentuje, tak wiosennie. Szparagi uwielbiam, więc chętnie bym zjadła dziś taki obiad 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    15 maja 2016 o 11:56

    pyszne wiosennie danie! 🙂

    Odpowiedz
  6. Ervisha napisał

    16 maja 2016 o 04:11

    Ma wspaniały kolorek i na pewno smak 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl