Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Wpis o pasteryzacji, wygranej książce i pysznym koktajlu

Koktajl na dziś: wiśniowo – borówkowo – nektarynkowy. Jest pyszny, polecam 🙂 !

Bierzemy garść wiśni (bez pestek), garść borówek, 1 nektarynkę i blendujemy z 200 g greckiego jogurtu (+ opcjonalnie: łyżka cukru).



Czas zacząć robić przetwory by zamknąć lato w słoiku 🙂 Uwielbiam mieć zimą dużo kolorowych słoiczków na półce – od konfitur po pyszne soki, sosy, owoce i warzywa. Latem mamy duże pole do popisu więc warto dobrze wykorzystać ten czas. Zimą będziecie szczęśliwi 🙂 ! Oczywiście – istnieje coś takiego jak mrożonki, jednak kto je lubi – rozmiękłe i bez smaku po rozmrożeniu !


Każdy z nas wie czym jest pasteryzacja. To metoda utrwalenia przetworów za pomocą wysokiej temperatury.
Niedawno przeczytałam o zupełnie nowej metodzie pasteryzacji, wcześniej o niej nie słyszałam. Możliwe, że znacie już tą metodę, jednak postanowiłam napisać o niej kilka zdań. 
Nigdy nie lubiłam wekować w wielkim garnku wypełnionym wodą, w którym mieściło się niewiele słoiczków. Spędzałam wtedy wiele godzin w kuchni.
Czy słyszeliście o wypiekaniu słoików w piekarniku ? Umyte, suche słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy go do około 120 – 130 C i wypiekamy 15 – 20 minut. Następnie przekładamy do nich dżem, szczelnie zakręcamy i natychmiast wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do wystygnięcia.
Według mnie to duża oszczędność naszego czasu i duża wygoda. Na pewno ją wypróbuję 🙂



W tym roku będę się chciała podzielić z Wami 3 przepisami – wypróbowanymi i najlepszymi (to nie tylko moje zdanie, ale i znajomych) ! 


Planuję zrobić:
– dżem wschodni,
– paprykę konserwową,
– sos słodko – kwaśny.
Także zapraszam do odwiedzania mojego bloga 🙂



Ps. Wygrałam w konkursie fajną książkę : Życie jest słodkie z cukrem królewskim. Nie będę jej za bardzo recenzowała ponieważ nie jest dostępna w sprzedaży. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się w niej takich zdjęć – są świetne – jak w prawdziwej książce kucharskiej 🙂 Znalazłam kilka fajnych przepisów dla siebie, więc myślę, że książka mi się przyda. Owe przepisy wraz ze zdjęciami  – oczywiście opublikuję tutaj 😉 !





Ps. 2 : Wreszcie podjęłam decyzję o hodowaniu własnych ziół. W końcu nie trzeba mieć ogrodu, by je uprawiać 🙂 Zamówiłam na początek: bazylię, miętę pieprzową i melisę. Muszę jeszcze kupić doniczki. Nie mogę się doczekać 🙂 !

27 lipca 2013 Kategoria: Napoje i Koktajle, Recenzje książek, Wpisy, Wygrane w konkursach komentarzy 8

Komentarze

  1. Kasia napisał

    27 lipca 2013 o 12:46

    O, moja mama robi podobnie z tymi słoikami.
    Gratuluję wygranego konkursu, książka wygląda bardzo ciekawie 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 lipca 2013 o 14:47

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. W kuchni Uli napisał

    27 lipca 2013 o 15:32

    od pewnego czasu robię tak ze słoiczkami, zdecydowanie jest to wygodniejsze od wekowania w garnku z wodą, fajnie, że uprawiać będziesz domowy zielnik, bez zielnika i ziół nie wyobrażam sobie kuchni :))

    Odpowiedz
  3. Karmel napisał

    27 lipca 2013 o 21:06

    chyba też zacznę tak wypikać słoiczki, to zdecydowanie lepszy sposób:)

    Odpowiedz
  4. Patrycja T napisał

    28 lipca 2013 o 16:49

    Ogródek ziołowy to świetna sprawa- sama taki mam 🙂 Uwielbiam sobie wyskoczyć po miętę, bazylię i inne zioło 🙂 Książkę również wygrałam, widzę że zapowiada się ciekawie – teraz nie mogę się doczekać kiedy ją dostanę 🙂

    Odpowiedz
  5. Yourii napisał

    5 sierpnia 2013 o 09:06

    Gratuluję wygranej 🙂 książka wygada bardzo ciekawie, czekam na przepisy z niej 😉
    Hodowanie własnych ziół jest doskonałym pomysłem – świeże i co najważniejsze zdrowe bo swoje 😉
    uwielbiam takie koktajle <3
    pozdrawiam i obserwuje 😉

    Odpowiedz
  6. Ewa napisał

    8 sierpnia 2013 o 15:53

    Koktajl wygląda na pyszny – ciekawe składniki:) Książka ciekawa:) Ja przetworów nie wykonuję choć dojrzewam powoli do tej decyzji;>

    Odpowiedz
  7. mysza75 napisał

    9 sierpnia 2013 o 08:58

    Uwielbiam koktajle latem, bardzo często je tez robię.Koktajl twój sama wypiłabym do dna. Książka ci sie przyda zawsze można coś ciekawego dowiedzieć się 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl