Witajcie. Co powiedzie na szpinak ? Ja do niego przekonałam się dość niedawno. I bardzo żałuję, że tak późno, ponieważ zawiera on całą masę witamin i składników mineralnych – przede wszystkim: chlorofil i przeciwutleniacze. Każda zdrowa dieta powinna zawierać chlorofil. Ilości żelaza oraz witamin są rekordowe spośród warzyw. Ze względu na obecny kwas szczawiowy, nie powinien być spożywany przez osoby chore na nerki, wątrobę oraz reumatyzm.Dziś proponuję makaron zapiekany ze szpinakiem. Uwaga: uzależnia 😉 ! Nie ważne ile go zrobię, zawsze zostaje zjedzony do końca 🙂 !
Składniki:
400 g makaronu penne
6-8 plasterków boczku wędzonego
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
około 450 g mrożonego szpinaku (u mnie szpinak w liściach)
odrobina oleju (do wysmarowania formy żaroodpornej)
około 200 g (kostka) sera typu feta
300 ml przegotowanej wody
2 fixy spaghetti Carbonara (można dodać własny sos, ja wolę fix)
Duża śmietana 18% (400 g)
odrobina startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Do przygotowanej formy wsyp surowy makaron, wyrównaj go.
2. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie – bez dodatku żadnego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest tłusty. Gdy tylko się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę. Po usmażeniu, przełóż wszystko do naczynia, w którym znajduje się makaron.
3. Na drugiej patelni rozgrzej masło, wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dodaj szpinak. Gdy się rozmrozi, przełóż do naczynia.
4. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
5. Czas na sos: Wymieszaj fix Carbonara wraz z wodą i śmietaną. Nie dodawaj odrazu całej śmietany, ja dodaję około 300 g. Dobrze wymieszane składniki podgrzej. Gdy zacznie bulgotać, zostaw na gazie jeszcze przez około 1 minutę. Następnie dodaj do naczynia. W związku z tym, iż sos jest gęsty, zawsze wlewam odrobinę przegotowanej wody do garnka po sosie, do tego dodaję resztę śmietany. Chwilkę podgrzewam i mieszkam z resztą składników.
6. Wszystkie składniki dokładnie i ostrożnie ze sobą wymieszaj.
7. Do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni), wstaw makaron na około 35-40 minut (musi bulgotać). Wyjmij na chwilkę, posyp startym żółtym serem. Wstaw na kolejne 10 minut.
Smacznego 🙂 !
Dodaj komentarz