Gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie lunchu do pracy – robię taką oto tortillę. Jej przygotowanie zajmuje chwilę. Jest pyszna i zdrowa. Składniki zawsze mam w lodówce. Dziś mam dla Was moją ulubioną wersję – z gotowanym kurczakiem, kozim serem oraz surówką w stylu włoskim firmy Marwit – z suszonymi pomidorami, złocistą kukurydzą i aromatyczną bazylią. To moja ulubiona z surówek 🙂
Składniki (2 porcje):
2 pszenne tortille
surówka premium włoska Marwit
1 duża pierś z kurczaka
2 duże plasterki koziego sera
kremowy serek
1 suszony liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 duże liście sałaty masłowej – umyte i osuszone
Wykonanie:
Do rondla wlej 3 szklanki wody (750 ml), dodaj liść laurowy i ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj 5 minut. Następnie wrzuć do rondla pierś kurczaka, rondel przykryj pokrywką i gotuj 10 – 12 minut na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie). Rondel zdejmij z ognia, pierś odstaw do przestygnięcia. Odsącz ją i porwij na mniejsze kawałki.
Tortille posmaruj kremowym serkiem. Na środku ułóż liść sałaty i plasterek koziego serka. Wyłóż surówkę, dodaj kawałki piersi z kurczaka. Tortillę zwiń i spakuj na wynos. Smacznego !
Natalia napisał
odważne połączenie smaków 😀
Olka napisał
Super smaki! Kurczak i kozi ser do tego ta surówka…. też ją lubię 😉
Emcia napisał
Jestem wielką fanką takich tortilli jako lunch w pracy 🙂 smakowita domowa tortilla! Żadna kupna się z taką nie równa!
Marzena napisał
Wspaniały pomysł, bardzo mi się podoba 🙂 i z chęcią bym zjadła takie danie w pracy – i nie tylko 🙂
Magda C. napisał
Idealny do pracy 🙂
Magda C. napisał
Zdrowy, smaczny, idealny 🙂