Cześć! Dziś mam dla Was przepis na jedno z moim ulubionych śniadań. Mam na myśli szakszukę. Dziś w wersji zielonej – ze szpinakiem. Na moim blogu znajdziecie przepis na klasyczną szakszukę oraz na szakszukę z kalerosse. Uwielbiam wszystkie a Ty?!
Składniki (2 porcje):
2 jajka
2 – 3 duże garście świeżych liści szpinaku
1 średnia żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie – pieczywo
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj szpinak, smaż kilka kolejnych minut do momentu aż liście zwiędną. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zrób 2 wgłębienia i wbij jajka, dopraw je solą. Patelnię przykryj pokrywką i smaży około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, jajka wraz ze szpinakiem wyłóż na talerze.
Smacznego!
Kolizje Smakow napisał
Bardzo ciekawy pomsył 🙂
Kobieta po 30 napisał
nigdy nie jadłam…ale chyba to nie dla mnie
zjedz_mnie napisał
Podoba mi się Twoje śniadanie, bardzo:)
Agnieszka Wieczorek napisał
Zielonej jeszcze nie robiłam, ale wygląda tak świetnie, że na pewno zrobię 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
jajo ze szpinakiem uwielbiam i robię podobnie 🙂