Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zielone curry z ciecierzycą

Cześć! Dzisiejszym curry żegnam się z tym daniem na okres wiosenno-letni. Następne curry zjem gdy przyjdą chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! 🙂

Składniki (2 porcje):
ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 szalotka – pokrojona w kostkę
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir
garść świeżych liści kolendry

Wykonanie:
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą.

Smacznego!

27 marca 2017 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Ryż, Wege, Zdrowo Komentarzy: 1

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    1 kwietnia 2017 o 21:01

    bardzo lubię takie wyraziste smaki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl