Cześć! Dzisiejszym curry żegnam się z tym daniem na okres wiosenno-letni. Następne curry zjem gdy przyjdą chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki (2 porcje):
ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 szalotka – pokrojona w kostkę
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir
garść świeżych liści kolendry
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą.
Smacznego!
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
bardzo lubię takie wyraziste smaki 🙂