Cześć. Dziś zapraszam Was na zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi ! 🙂
Składniki (2 porcje):
makaron lub ryż basmati
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 szalotka – pokrojona w kostkę
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki)
garść świeżych liści kolendry
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry.
Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem basmati (lub makaronem). Udekoruj świeżą kolendrą.
Smacznego !
Ervisha napisał
Nigdy nie jadłam curry – próbowałam tylko mieszanki przypraw i sama w sobie nie przypadła mi do gustu 😉
Moja pasja smaku napisał
To zupełnie co innego ! Musisz spróbować, na pewno pokochasz !
Maddzik napisał
Ostatnio zakochałam się w curry i mleku kokosowym. W lodówce mam pierś z kurczaka więc akurat 🙂 będzie dzisiaj pyszny obiad
Moja pasja smaku napisał
Aaaaaa ! <3
Magda napisał
Fajne danie, lubię takie połączenie smaków i sos z mleczkiem kokosowym 🙂
Magdalena napisał
takiego dania mi dziś potrzeba 😉
Moja pasja smaku napisał
Zapraszam na obiad ! 😀
Marzena napisał
Wspaniałe danie, zdecydowanie moje ukochane smaki 🙂
Beti napisał
Bardzo apetyczne danie 🙂
Ania napisał
Bardzo smaczne danie, lubię takie smaki. 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał
Po składnikach łatwo można wywnioskować, że jest pysznie a wygląd to tylko potwierdza 🙂
Mada napisał
Bardzo lubię curry, kumin i wszystko co ostre a tym bardziej w połączeniu z mleczkiem kokosowym. w zasadzie przez ostatnie 2 tygodnie taki obiad (tylko bez kurczaka) gości u mnie przynajmniej 3 razy w tygodniu a żeby sobie odmienić robię np naleśniki ryżowe z farszem zawierającym curry kumin i kurkumę albo falafele z tymi samymi przyprawami:) chyba muszę trochę odpocząć od tych ostrych smaków:)
pozdrawiam!
Moja pasja smaku napisał
O wow ! Nie odpoczywaj od tych smaków. Korzystaj, bo zimno za oknem. Latem raczej nie będziesz ich używała. To są moje smaki, moje ukochane przyprawy ! Naleśniki i falafele tak doprawione brzmią super ! Muszę spróbować. 🙂
Monica napisał
Wspaniałości, bardzo lubię curry we wszystkich odsłonach 🙂
Pozdrawiam!
Ada napisał
Także lubię wracać do tego typu dań 🙂 Dodatek limonki do curry to jednak dla mnie nowość!
Moja pasja smaku napisał
Spróbuj liści limonki kaffir. Nie są drogie. Dałam 6 zł za mega wielką paczkę, która wystarczy na kilka lat. Na pewno się zakochasz ! One robią dużo w daniach tego typu !
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
mniam! 🙂 bardzo lubię curry 🙂
zjedz_mnie napisał
Kurczak z curry… zawsze:)
piegusek napisał
uwielbiam!
My Chcemy Jeść napisał
Pyszne curry! Wygląda pięknie i na pewno tak smakuje 🙂
KuchniaOdDwojga napisał
Wygląda smakowicie 🙂
Małgorzata G. napisał
Lubię takie nietypowe dania. Często robię jakieś wynalazki w kuchni. Chętnie zrobię i to danie.
ClaudiaMorningstar napisał
O tak! Uwielbiam takie curry!
ka ja napisał
Uwielbiam ryż, ciekawe jak to twoje danie smakuje.