Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce

Cześć. Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, podane na chlebie – u mnie – miodowym żytnim ze śliwkami zdecydowanie zaliczam do #foodporn. Gdy myślę o idealnym, płynnym żółtku, moje ślinianki wariują. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie tego połączenia, będziecie chcieli codziennie jeść takie śniadania, obiady i kolacje 🙂

DSC_0163

Składniki (2 porcje):
2 kromki chleba
250 g zielonych szparagów (1/2 pęczka)
2 jajka
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
masło (2 łyżki + odrobina do posmarowania chleba)

Wykonanie:
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Przekrój je wzdłuż na połówki. Następnie podsmaż je na gorącej patelni z 2 łyżkami masła. Dopraw solą i pieprzem. Szparagi smaż około 3-4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Kromki chleba posmaruj masłem, ułóż szparagi, następnie wyłóż jajko w koszulce. Natnij je delikatnie by żółtko pięknie się wylało. W razie potrzeby = dopraw solą i pieprzem. Smacznego !

DSC_0160

9 maja 2016 Kategoria: Drugie dania, Przekąski, Sezonowo, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarzy 8

Komentarze

  1. Sosna napisał

    9 maja 2016 o 08:49

    Obłędne! <3

    Odpowiedz
  2. zjedz_mnie napisał

    9 maja 2016 o 12:58

    Wygląda zniewalająco, jajko rewelacyjnie Ci wyszło:)

    Odpowiedz
  3. Mada napisał

    9 maja 2016 o 19:52

    wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam szparagów…wiem jednak że w tym roku na pewno to nadrobię! za to jajka w koszulkach mnie powaliły! wyglądają świetnie, nigdy nawet nie zastanawiałam się jak je się robi ale uwielbiam płynne żółtko! tylko oczywiście odkrojone biało wszamałabym ze smakiem bo też uwielbiam. bardzo ciekawy pomysł na kanapkę:)

    Odpowiedz
  4. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    9 maja 2016 o 20:30

    Pysznie, nic dodać, nic ująć 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    9 maja 2016 o 21:03

    już się zakochałam w tak podanych szparagach 🙂 w szczególności po tym opisie chleba! 🙂

    Odpowiedz
  6. napiecyku napisał

    10 maja 2016 o 19:14

    Bardzo apetycznie, dobrze, że jestem po kolacji 🙂

    Odpowiedz
  7. amanda-butikzprzepisami napisał

    16 maja 2016 o 09:28

    Jakie apetyczne zdjęcie – i to żółtko wypływające – wygląda cudownie! 🙂 Pyszna lekka przekąska! 🙂

    Odpowiedz
  8. AZgotuj napisał

    18 maja 2016 o 11:31

    Cudownie smaczny duet:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl