Cześć. Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, podane na chlebie – u mnie – miodowym żytnim ze śliwkami zdecydowanie zaliczam do #foodporn. Gdy myślę o idealnym, płynnym żółtku, moje ślinianki wariują. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie tego połączenia, będziecie chcieli codziennie jeść takie śniadania, obiady i kolacje 🙂
Składniki (2 porcje):
2 kromki chleba
250 g zielonych szparagów (1/2 pęczka)
2 jajka
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
masło (2 łyżki + odrobina do posmarowania chleba)
Wykonanie:
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Przekrój je wzdłuż na połówki. Następnie podsmaż je na gorącej patelni z 2 łyżkami masła. Dopraw solą i pieprzem. Szparagi smaż około 3-4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Kromki chleba posmaruj masłem, ułóż szparagi, następnie wyłóż jajko w koszulce. Natnij je delikatnie by żółtko pięknie się wylało. W razie potrzeby = dopraw solą i pieprzem. Smacznego !
Obłędne! <3
Wygląda zniewalająco, jajko rewelacyjnie Ci wyszło:)
wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam szparagów…wiem jednak że w tym roku na pewno to nadrobię! za to jajka w koszulkach mnie powaliły! wyglądają świetnie, nigdy nawet nie zastanawiałam się jak je się robi ale uwielbiam płynne żółtko! tylko oczywiście odkrojone biało wszamałabym ze smakiem bo też uwielbiam. bardzo ciekawy pomysł na kanapkę:)
Pysznie, nic dodać, nic ująć 🙂
już się zakochałam w tak podanych szparagach 🙂 w szczególności po tym opisie chleba! 🙂
Bardzo apetycznie, dobrze, że jestem po kolacji 🙂
Jakie apetyczne zdjęcie – i to żółtko wypływające – wygląda cudownie! 🙂 Pyszna lekka przekąska! 🙂
Cudownie smaczny duet:)