Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa dyniowa z soczewicą

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup. Uwielbiam połączenie dyni i soczewicy, do tego aromatyczne przyprawy – kolendra oraz kurkuma i jestem w niebie. Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. 🙂

Składniki:
800 g – 1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma
do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w większą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj.
Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem.
Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen.

Smacznego!

#myAmbition


Zdrowa jesień na talerzu

30 listopada 2017 Kategoria: Sezonowo, Wege, Zdrowo, Zupy Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 130 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,172 Obserwujących
  • 64 Obserwujących

Snapchat

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (36)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (9)
  • Ciasta i tarty (40)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (31)
  • Desery (67)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (171)
  • Grzyby (28)
  • Inne (8)
  • Kasza (22)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (2)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (88)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (18)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (8)
  • Ryby (15)
  • Ryż (37)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (95)
  • Śniadania (78)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (3)
  • Warsztaty (23)
  • Wege (128)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (73)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (109)
  • Zupy (21)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Kobieta po 30 o Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem
  • Moja pasja smaku o Kopytka buraczane
  • Natalia o Kopytka buraczane
  • Moja pasja smaku o Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym
  • PrzemoPo o Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym
!Linia
Polecam
blogi kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info