Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup. Uwielbiam połączenie dyni i soczewicy, do tego aromatyczne przyprawy – kolendra oraz kurkuma i jestem w niebie. Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. 🙂
Składniki:
800 g – 1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma
do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w większą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj.
Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem.
Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen.
Smacznego!
#myAmbition
Dodaj komentarz