Witajcie 🙂 !
U mnie cały czas trwa dyniowy zawrót głowy. Dziś chciałabym Wam zaproponować zupę, która rozgrzewa i poprawia humor. To idealna zupa na jesienne dni 🙂 Polecam !
Składniki:
Dynia o wadze od 1 – 1,5 kg (obrana i pokrojona w kostkę)
5 ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
100 g masła
pęczek dymki (biała część – oczyszczona i pokrojona)
1 łyżka przyprawy curry
sól
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru – ilość – według uznania (starty na tarce o małych oczkach)
1 łyżka oleju
puszka mleka kokosowego
1,5 litra wody
grzanki, pestki dyni – wedle uznania
Wykonanie:
1. Rozgrzej masło na patelni, dodaj dymkę i ziemniaki. Posól i smaż około 4 – 5 minut cały czas mieszając. Całość przełóż do garnka, dodaj dynię, zalej wodą. Gotuj około 20 minut – do momentu aż dynia i ziemniaki zmiękną.
2. Na małej patelni rozgrzej olej. dodaj curry, rozgnieciony praską czosnek oraz imbir. Smaż chwilkę, cały czas mieszając, następnie dodaj do zupy. Na tym momencie dodaj także mleko kokosowe.
3. Całość gotuj chwilę mieszając do połączenia wszystkich składników.
Gotowe 🙂
Możesz podawać z pestkami dyni bądź grzankami. Smacznego 🙂 !
Łyżka, którą widzicie na zdjęciach to wygrana w konkursie organizowanym przez Biblię Smaków i Misiurę. Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego Misiury. Można się zakochać ! Widać, że w każdą pracę włożono dużo miłości i zadbano o każdy detal. Aż trudno się zdecydować 🙂 !
Jak tak to poproszę dwie porcje 🙂
Paulinko gratuluję wygranej, łyżka jest przepiękna!
Aaa dziękuję 🙂
Jak najbardziej zapraszam nawet na 3 porcje 😉 !
o, bardzo ciekawy przepis na zupę dyniową, za smakiem curry nie przepadam, ale można pominąć 🙂
Oczywiście – składniki możesz dowolnie modyfikować, dodać więcej soli czy pieprzu 🙂
A ja ciągle przymierzam się do kupna dyni. Właśnie mam ochotę na taką zupę 🙂
Rok temu jadłam u cioci pyszną zupę krem z dyni i chcę sobie coś podobnego przyrządzić ;-))
Ooo to poproszę przepis 🙂 !
Taka rozgrzewająca dyniowa zupa jest idealna na takie dni jak teraz 🙂
Ojjj tak, na dodatek poprawia humor 🙂
Wersja z mlekiem kokosowym jest jedna z moich ulubionych 🙂
Toż to łycha a nie łyżka;) ale taką zupę to ja łychą nawet mogę wcinać:)
nic się nie chwaliłaś że wygrałaś 🙂 a zupka przepyszna 🙂 robiłam podobną tyle że bez kokosowego mleka 🙂
Spróbuj z mlekiem 🙂 !
Łycha jest przepiękna! A Twoja zupka prosi już przez ekran, żeby ją zrobić… Szkoda, że dynia u mnie jakoś w tym roku nie bardzo nam podchodzi :/
świetna zupa, na jesień w sam raz!:)
Super połączenie 🙂 proszę jedną porcję 🙂
Zapraszam nawet na 2 😀
Nie jadłam:) Ale wygląda zachęcająco:)
Wspaniała zupa. Zapraszam do wspólnego gotowania. Tematem przepisu miesiącu są jesienne zupy
Pozdrawiam
Gosia
Dziękuję, bardzo chętnie skorzystam z propozycji 🙂
Prześliczna łyżka! Gratuluję 😀
Muszę w końcu zrobić zupę dyniową. Jeszcze nigdy nie próbowałam i jestem bardzo ciekawa 🙂 na pierwszy rzut na pewno nie pójdzie ten przepis (bo jak coś sknocę, to szkoda mleka), ale z pewnością kiedyś do niego wrócę! 😉 Wygląda na prze smaczną 🙂
To coś dla mnie:) uwielbiam zupę dyniową:) twoja prezentuje się świetnie:)
Pycha! 🙂
Świetna zupa! Bardzo podoba mi się dodatek pestek dyni zamiast grzanek.
O la la! Z mlekiem kokosowym, to jest to! Musiała być przepyszna 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Jak z kokosowym mleczkiem to porywam miseczkę.:-)
Uwielbiam zupę dyniową z mlekiem kokosowym 🙂
Bardzo mi się podoba ta łyżka obok talerza 😉 piękna.