Witajcie 🙂 !
U mnie cały czas trwa dyniowy zawrót głowy. Dziś chciałabym Wam zaproponować zupę, która rozgrzewa i poprawia humor. To idealna zupa na jesienne dni 🙂 Polecam !
Składniki:
Dynia o wadze od 1 – 1,5 kg (obrana i pokrojona w kostkę)
5 ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
100 g masła
pęczek dymki (biała część – oczyszczona i pokrojona)
1 łyżka przyprawy curry
sól
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru – ilość – według uznania (starty na tarce o małych oczkach)
1 łyżka oleju
puszka mleka kokosowego
1,5 litra wody
grzanki, pestki dyni – wedle uznania
Wykonanie:
1. Rozgrzej masło na patelni, dodaj dymkę i ziemniaki. Posól i smaż około 4 – 5 minut cały czas mieszając. Całość przełóż do garnka, dodaj dynię, zalej wodą. Gotuj około 20 minut – do momentu aż dynia i ziemniaki zmiękną.
2. Na małej patelni rozgrzej olej. dodaj curry, rozgnieciony praską czosnek oraz imbir. Smaż chwilkę, cały czas mieszając, następnie dodaj do zupy. Na tym momencie dodaj także mleko kokosowe.
3. Całość gotuj chwilę mieszając do połączenia wszystkich składników.
Gotowe 🙂
Możesz podawać z pestkami dyni bądź grzankami. Smacznego 🙂 !
Łyżka, którą widzicie na zdjęciach to wygrana w konkursie organizowanym przez Biblię Smaków i Misiurę. Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego Misiury. Można się zakochać ! Widać, że w każdą pracę włożono dużo miłości i zadbano o każdy detal. Aż trudno się zdecydować 🙂 !
Kasia napisał
Jak tak to poproszę dwie porcje 🙂
Paulinko gratuluję wygranej, łyżka jest przepiękna!
Paulina Urbańczyk napisał
Aaa dziękuję 🙂
Jak najbardziej zapraszam nawet na 3 porcje 😉 !
W kuchni Uli napisał
o, bardzo ciekawy przepis na zupę dyniową, za smakiem curry nie przepadam, ale można pominąć 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Oczywiście – składniki możesz dowolnie modyfikować, dodać więcej soli czy pieprzu 🙂
Barbarella napisał
A ja ciągle przymierzam się do kupna dyni. Właśnie mam ochotę na taką zupę 🙂
Rok temu jadłam u cioci pyszną zupę krem z dyni i chcę sobie coś podobnego przyrządzić ;-))
Paulina Urbańczyk napisał
Ooo to poproszę przepis 🙂 !
Cathy napisał
Taka rozgrzewająca dyniowa zupa jest idealna na takie dni jak teraz 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjj tak, na dodatek poprawia humor 🙂
Maggie napisał
Wersja z mlekiem kokosowym jest jedna z moich ulubionych 🙂
Monika napisał
Toż to łycha a nie łyżka;) ale taką zupę to ja łychą nawet mogę wcinać:)
Marta napisał
nic się nie chwaliłaś że wygrałaś 🙂 a zupka przepyszna 🙂 robiłam podobną tyle że bez kokosowego mleka 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Spróbuj z mlekiem 🙂 !
Magda C. napisał
Łycha jest przepiękna! A Twoja zupka prosi już przez ekran, żeby ją zrobić… Szkoda, że dynia u mnie jakoś w tym roku nie bardzo nam podchodzi :/
Karmel napisał
świetna zupa, na jesień w sam raz!:)
Karolina napisał
Super połączenie 🙂 proszę jedną porcję 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Zapraszam nawet na 2 😀
zakateksmaku napisał
Nie jadłam:) Ale wygląda zachęcająco:)
codojedzenia napisał
Wspaniała zupa. Zapraszam do wspólnego gotowania. Tematem przepisu miesiącu są jesienne zupy
Pozdrawiam
Gosia
Paulina Urbańczyk napisał
Dziękuję, bardzo chętnie skorzystam z propozycji 🙂
AandJ napisał
Prześliczna łyżka! Gratuluję 😀
Muszę w końcu zrobić zupę dyniową. Jeszcze nigdy nie próbowałam i jestem bardzo ciekawa 🙂 na pierwszy rzut na pewno nie pójdzie ten przepis (bo jak coś sknocę, to szkoda mleka), ale z pewnością kiedyś do niego wrócę! 😉 Wygląda na prze smaczną 🙂
martawkuchni.blog.pl napisał
To coś dla mnie:) uwielbiam zupę dyniową:) twoja prezentuje się świetnie:)
Luka Li napisał
Pycha! 🙂
Daktyle w czekoladzie napisał
Świetna zupa! Bardzo podoba mi się dodatek pestek dyni zamiast grzanek.
Monica napisał
O la la! Z mlekiem kokosowym, to jest to! Musiała być przepyszna 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
mysza75 napisał
Jak z kokosowym mleczkiem to porywam miseczkę.:-)
Monika W napisał
Uwielbiam zupę dyniową z mlekiem kokosowym 🙂
Bardzo mi się podoba ta łyżka obok talerza 😉 piękna.