Hej Kochane i Kochani,
Ostatnio nie dodaję wpisów ponieważ choruję. Od wczoraj biorę antybiotyk 🙁
Dziś jednak zebrałam się i postanowiłam ugotować coś, co rozgrzeje mnie od środka i postawi odrazu na nogi. W związku z tym, że miałam pod ręką dynię – zrobiłam pyszną zupę dyniowo – imbirową. Zupę dyniową robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni – moja mama i ja jesteśmy nią zachwycone 🙂 !
Polecam 🙂
Ps. Kilka dni temu śniło mi się ravioli w maśle szałwiowym. Miewam ostatnio dość dziwne sny 🙂 To chyba znak, ze czas zrobić ravioli, co myślicie 🙂 ?
Składniki:
od 1 do 1,5 kg dyni
kawałek świeżego imbiru o długości około 15 cm
2 łyżki masła
1 pokrojona cebula
1 obrana i pokrojona marchew
2 rozdrobnione ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz
śmietana kremówka bądź prażone pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
1. Obierz dynię, usuń środek z pestkami a miąższ pokrój na duże kawałki (około 5 cm – dynia podczas gotowania i tak 'się rozwali’).
2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Rozgrzej w rondlu masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż do momentu aż warzywa zmiękną – czyli około 5 minut.
4. Do rondelka dodaj dynię, imbir i bulion, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i rondelek częściowo przykryj. Duś przez około 25 minut, aż dynia zmięknie.
5. Partiami zblenduj zupę, ponownie przelej do rondelka, dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj na małym ogniu.
Udekoruj kremówką bądź pestkami dyni.
Smacznego 🙂
zupę takową robiłam jakoś rok temu 🙂 pyszności ! dużo zdrówka !
Poważnie ? Oooo to fajnie 🙂 Dziękuję Kochana :*
Hmm taką zupę mogłabym zjeść w każdej chwili 🙂
Co do snów – jeżeli Ci się już coś śni, to znaczy, że trzeba to jak najszybciej zrobić ! 😉
Nie mam wyjścia w takim razie 😀
jaki kolor! ślicznie wygląda i na pewno jest pyszna:)
Tak, ma ciekawy smak 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂
Po takiej zupie od razu nabierzesz sił 🙂
Ojj tak, dziś już czuję się dużo lepiej 🙂 !
Sam kolor stawia na nogi 🙂 Połączenie świetne! 😀
😀
Zupę dyniową bardzo lubię, ale z imbirem to dla mnie nowość. Bardzo zachęcająca nowość do wypróbowania:)
Moniko, musisz wypróbować 🙂 !
Mniam. To już wiem, co w najbliższym czasie zrobię u siebie w domu 😀
Wygląda smakowicie, ale niestety nie przepadam za imbirem… za to oczekuję postu o ravioli 😀
Pozdrawiamy 🙂
Będzie na pewno 🙂 !
noo, to kuruj się, Kochana i wracaj…!!
Dziękuję :*
świetnie wygląda Twoja zupa – mogę miseczkę? 😉
Pozdrawiam!
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Ależ oczywiście – zapraszam 🙂 ! A może masz ochotę na pyszną tartę z dynią i chorizo ? Zapraszam już dziś 😉 !
Bardzo lubię zupę dyniową, no i ten kolor taki zaczhęcający!
Jejku jak mi się marzy taka zupka dyniowa 🙂 Jak tylko dostanę swojską dynię to na pewno przygotuję taką zupę z Twojego przepisu 🙂
Zachęcam Kochana 🙂 !
Smaczności! Na mnie czeka taka urocza dynia, więc zupa też pewnie będzie.
Dużo zdrówka życzę!:* Ja już nie mogę sie doczekać, kiedy dynia trafi i w moje ręce:)
Czekam z niecierpliwością na nowe przepisy i inspiracje dla mnie 🙂 Dziękuję :**
Pyszna zupka:)
Paulinko, mam nadzieję, że już jesteś zdrowa, życzę Ci tego z całego serca 🙂
A zupka wygląda pysznie i chyba bardzo rozgrzewa.
No to czekam na to wyśnione ravioli ;))
Zdrowiej szybciutko! 😀
Zupa dyniowa z imbirem… Ojej. Nie ma opcji, żebym jej nie upichciła!
Ale piękny kolor!
Jak widzę teraz w sklepach te wszystkie ogromne, piękne dynie to też szykuję się do przyrządzenia takiej zupki ; )