Cześć !
Czy są tu jacyś fani buraków 🙂 ?? Dla mnie tydzień bez takiej zupy krem, to tydzień stracony. Niedawno robiłam wersję z jabłkiem z dodatkiem świeżego imbiru.
Buraki są zdrowe, są skarbnicą witamin, lekarstwem na anemię, są idealne na przeziębienie, mają dużo błonnika, przyspieszają przemianę materii, odkwaszają organizm i są lekarstwem na raka.
Składniki:
2 – 3 ugotowane buraki średniej wielkości (po obraniu 500 g)
2 gruszki
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 średnia cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek suszony
+ dodatkowo do dekoracji: płatki migdałów, nasiona chia i mleko kokosowe (lub śmietana)
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Gruszki umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W dużym rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek i gruszki. Smaż około 4 – 5 minut. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, gotuj około 10 minut. Zupę odstaw do przestygnięcia. Partiami ją zblenduj, podgrzej ponownie, w razie potrzeby dopraw. Wyłóż na talerze, udekoruj mlekiem kokosowym, migdałami i nasionkami chia.
Smacznego 🙂 !
uwielbiam buraczki, ten krem na pewno zjadłabym ze smakiem 🙂
Buraczki są super, choć zupy-kremu jeszcze z nich nie robiłam 🙂
Ja jestem fanką buraków, ale zupy krem z ich udziałem jeszcze nie jadłam i chyba najwyższy czas to zmienić 🙂
Fajny krem 🙂 Mniam!