Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa krem z buraków, gruszek z tymiankiem

Cześć  !
Czy są tu jacyś fani buraków 🙂  ?? Dla mnie tydzień bez takiej zupy krem, to tydzień stracony. Niedawno robiłam wersję z jabłkiem z dodatkiem świeżego imbiru.
Buraki są zdrowe, są skarbnicą witamin, lekarstwem na anemię, są idealne na przeziębienie, mają dużo błonnika, przyspieszają przemianę materii, odkwaszają organizm i są lekarstwem na raka.

DSC_0146

Składniki:
2 – 3 ugotowane buraki średniej wielkości (po obraniu 500 g)
2 gruszki
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 średnia cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek suszony
+ dodatkowo do dekoracji: płatki migdałów, nasiona chia i mleko kokosowe (lub śmietana)
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Gruszki umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W dużym rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek i gruszki. Smaż około 4 – 5 minut. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, gotuj około 10 minut. Zupę odstaw do przestygnięcia. Partiami ją zblenduj, podgrzej ponownie, w razie potrzeby dopraw. Wyłóż na talerze, udekoruj mlekiem kokosowym, migdałami i nasionkami chia.

Smacznego 🙂 !

30 kwietnia 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Wege, Zdrowo, Zupy komentarze 4

Komentarze

  1. foodmania napisał

    30 kwietnia 2015 o 17:41

    uwielbiam buraczki, ten krem na pewno zjadłabym ze smakiem 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    30 kwietnia 2015 o 21:49

    Buraczki są super, choć zupy-kremu jeszcze z nich nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania_S napisał

    2 maja 2015 o 06:24

    Ja jestem fanką buraków, ale zupy krem z ich udziałem jeszcze nie jadłam i chyba najwyższy czas to zmienić 🙂

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    4 maja 2015 o 11:22

    Fajny krem 🙂 Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl