Cześć ! Ostatnimi czasy cierpię na ciągły niedosyt pewnego warzywa. Mianowie mam na myśli buraki. Kocham je pod każdą postacią. To dziwne, ale jeszcze 3 lata temu musiałam się zmuszać do ich jedzenia. Dziś dałabym się za nie pokroić. Jak to wszystko się zmienia wraz z upływem lat… 😉
Pamiętajcie – buraki są zdrowe, są skarbnicą witamin, lekarstwem na anemię, są idealne na przeziębienie, mają dużo błonnika, przyspieszają przemianę materii, odkwaszają organizm i są lekarstwem na raka. Mają całą masę zalet, więc zachęcam Was do częstego spożywania 🙂 !
Na moim blogu znajdziecie kilka smakowitych propozycji z wykorzystaniem buraków, między innymi: spaghetti z pesto z buraków, risotto z buraczkami oraz pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. Zachęcam do wypróbowania przepisów.
Składniki:
2 – 3 ugotowane buraki średniej wielkości (po obraniu 500 g)
1 duże jabłko
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
2 – 3 cm kawałek imbiru
1 średnia cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
+ dodatkowo do dekoracji: nasiona chia i mleko kokosowe (lub śmietana)
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W dużym rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek, jabłka i imbir. Smaż około 4 – 5 minut. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj około 10 minut. Zupę odstaw do przestygnięcia. Partiami ją zblenduj, podgrzej ponownie, w razie potrzeby dopraw. Wyłóż na talerze, udekoruj mlekiem kokosowym i nasionkami chia.
Kasia napisał
Ależ to musi smakować, buraczki i jabłka w jednym 🙂
AZgotuj! napisał
uwielbiam. raz kupiłam. potem zrobiłam. jak miło mi ją widzieć, chyba jutro zrobię;)
Magda C. napisał
Świetna zupka 🙂 Chętnie bym zjadła.
SZKATUŁKA COOK napisał
uwielbiam, kocham, przepadam,
pozdrawiam 🙂
Gabriela Borowiec napisał
krem z buraków pycha, a z dodatkiem jabłek jeszcze lepszy 🙂
Martha napisał
Wspaniała zupa! 🙂
Pomysł brzmi intrygująco! *.*
Magdalena Kuchaja napisał
uwielbiam buraczki, to coś dla mnie 🙂
Łukasz Majchrowski napisał
Moja ulubiona zupa! Z kokosowym mlekiem smakuje wprost wybornie! 😉
Paulina Urbańczyk napisał
<3
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
I my się przyłączamy do maniaków buraka 😀 Najbardziej lubimy go pieczonego przegryzać świeżym szpinakiem 😀 Propozycja na zupę krem jest genialna, bo jakoś nigdy wcześniej nie pomyślałyśmy, żeby dodać do niej jabłko 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Oooo połączenia ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. Jeszcze 😉 !
Olga Pi napisał
Ostatnio mamusia przywozi mi krem buraczany raz w tygodniu – uwielbiam!;)
napiecyku napisał
Ciekawą zupkę proponujesz, ja również należę do fanek buraczków 🙂
Karolina napisał
Przymierzam się do zrobienia tej zupy już od dawna, chyba czas najwyższy się zmobilizować 🙂
Małgorzata K napisał
Paulina, przede wszystkim to cudowne zdjęcia! 🙂 aż oczu oderwać nie można 🙂
buraczki kocham, na surowo nawet 🙂 są zdrowe i smaczne, więc to zupka dla mnie w sam raz 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Serce mi rośnie <3 Dziękuję za te słowa :*
<3
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Zupa stworzona dla mnie 🙂 Tak jak i Ty, uwielbiam buraki 🙂
Kasia napisał
Mam nadzieję, że niedługo przekonam się buraków, bo ciągle widzę jakieś smakowite przepisy z ich wykorzystaniem 🙂
Lena napisał
Oryginalna zupa,nowe oblicze buraka;)
wenus-lifestyle napisał
Mniam, ale pyszności <3
http://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/
La Lolla napisał
no właśnie widzę, że często u Ciebie TE buraki występują, ale fajnie, lubię tak, no bo zawsze coś tam komuś wpadnie w oko, akurat jakaś propozycja TWA 🙂
S. napisał
Ciekawy przepis! :))
zjedz_mnie napisał
Też czasami się zastanawiam nad zmianami smakowymi. Kiedyś do ust nie wzięłam sera pleśniowego, a teraz im bardziej śmierdzący tym lepszy 🙂 Twoja zupa podoba mi się i skorzystam niebawem 🙂
Salvador Dali napisał
zawsze mama jak kisi zakwas, albo śledzie z buraczkami to dodaje jabłek, ale w zupie? Zaskoczyło mnie to, aczkolwiek wiem, że wszamałabym z wieeeelki uśmiechem..
kocham buraki, kocham pod wszelką postacią!
Asia W napisał
to prawda dodatek jabłka w zupie z buraczków nie raz już przetestował i warto je dodać ….ta zupa wprost uśmiecha z miski 🙂