Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa krem z buraków i jabłek z dodatkiem świeżego imbiru

Cześć ! Ostatnimi czasy cierpię na ciągły niedosyt pewnego warzywa. Mianowie mam na myśli buraki. Kocham je pod każdą postacią. To dziwne, ale jeszcze 3 lata temu musiałam się zmuszać do ich jedzenia. Dziś dałabym się za nie pokroić. Jak to wszystko się zmienia wraz z upływem lat… 😉
 
Pamiętajcie – buraki są zdrowe, są skarbnicą witamin, lekarstwem na anemię, są idealne na przeziębienie, mają dużo błonnika, przyspieszają przemianę materii, odkwaszają organizm i są lekarstwem na raka. Mają całą masę zalet, więc zachęcam Was do częstego spożywania 🙂 !
 
Na moim blogu znajdziecie kilka smakowitych propozycji z wykorzystaniem buraków, między innymi: spaghetti z pesto z buraków, risotto z buraczkami oraz pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. Zachęcam do wypróbowania przepisów.
 


 
Składniki:
2 – 3 ugotowane buraki średniej wielkości (po obraniu 500 g)
1 duże jabłko
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
2 – 3 cm kawałek imbiru
1 średnia cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
+ dodatkowo do dekoracji: nasiona chia i mleko kokosowe (lub śmietana)
 
 
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W dużym rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek, jabłka i imbir. Smaż około 4 – 5 minut. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj około 10 minut. Zupę odstaw do przestygnięcia. Partiami ją zblenduj, podgrzej ponownie, w razie potrzeby dopraw. Wyłóż na talerze, udekoruj mlekiem kokosowym i nasionkami chia.
 
Smacznego 🙂 !


18 lutego 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Wege, Zdrowo, Zupy komentarzy 25

Komentarze

  1. Kasia napisał

    18 lutego 2015 o 12:02

    Ależ to musi smakować, buraczki i jabłka w jednym 🙂

    Odpowiedz
  2. AZgotuj! napisał

    18 lutego 2015 o 12:12

    uwielbiam. raz kupiłam. potem zrobiłam. jak miło mi ją widzieć, chyba jutro zrobię;)

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    18 lutego 2015 o 12:57

    Świetna zupka 🙂 Chętnie bym zjadła.

    Odpowiedz
  4. SZKATUŁKA COOK napisał

    18 lutego 2015 o 13:08

    uwielbiam, kocham, przepadam,
    pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  5. Gabriela Borowiec napisał

    18 lutego 2015 o 13:44

    krem z buraków pycha, a z dodatkiem jabłek jeszcze lepszy 🙂

    Odpowiedz
  6. Martha napisał

    18 lutego 2015 o 15:05

    Wspaniała zupa! 🙂
    Pomysł brzmi intrygująco! *.*

    Odpowiedz
  7. Magdalena Kuchaja napisał

    18 lutego 2015 o 16:35

    uwielbiam buraczki, to coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  8. Łukasz Majchrowski napisał

    18 lutego 2015 o 18:16

    Moja ulubiona zupa! Z kokosowym mlekiem smakuje wprost wybornie! 😉

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      19 lutego 2015 o 10:18

      <3

      Odpowiedz
  9. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    18 lutego 2015 o 18:40

    I my się przyłączamy do maniaków buraka 😀 Najbardziej lubimy go pieczonego przegryzać świeżym szpinakiem 😀 Propozycja na zupę krem jest genialna, bo jakoś nigdy wcześniej nie pomyślałyśmy, żeby dodać do niej jabłko 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      19 lutego 2015 o 10:18

      Oooo połączenia ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. Jeszcze 😉 !

      Odpowiedz
  10. Olga Pi napisał

    18 lutego 2015 o 20:30

    Ostatnio mamusia przywozi mi krem buraczany raz w tygodniu – uwielbiam!;)

    Odpowiedz
  11. napiecyku napisał

    18 lutego 2015 o 21:02

    Ciekawą zupkę proponujesz, ja również należę do fanek buraczków 🙂

    Odpowiedz
  12. Karolina napisał

    18 lutego 2015 o 21:28

    Przymierzam się do zrobienia tej zupy już od dawna, chyba czas najwyższy się zmobilizować 🙂

    Odpowiedz
  13. Małgorzata K napisał

    18 lutego 2015 o 22:15

    Paulina, przede wszystkim to cudowne zdjęcia! 🙂 aż oczu oderwać nie można 🙂

    buraczki kocham, na surowo nawet 🙂 są zdrowe i smaczne, więc to zupka dla mnie w sam raz 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      19 lutego 2015 o 10:17

      Serce mi rośnie <3 Dziękuję za te słowa :*

      <3

      Odpowiedz
  14. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    19 lutego 2015 o 05:09

    Zupa stworzona dla mnie 🙂 Tak jak i Ty, uwielbiam buraki 🙂

    Odpowiedz
  15. Kasia napisał

    19 lutego 2015 o 10:13

    Mam nadzieję, że niedługo przekonam się buraków, bo ciągle widzę jakieś smakowite przepisy z ich wykorzystaniem 🙂

    Odpowiedz
  16. Lena napisał

    19 lutego 2015 o 10:15

    Oryginalna zupa,nowe oblicze buraka;)

    Odpowiedz
  17. wenus-lifestyle napisał

    19 lutego 2015 o 15:58

    Mniam, ale pyszności <3

    http://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/

    Odpowiedz
  18. La Lolla napisał

    19 lutego 2015 o 20:06

    no właśnie widzę, że często u Ciebie TE buraki występują, ale fajnie, lubię tak, no bo zawsze coś tam komuś wpadnie w oko, akurat jakaś propozycja TWA 🙂

    Odpowiedz
  19. S. napisał

    20 lutego 2015 o 07:22

    Ciekawy przepis! :))

    Odpowiedz
  20. zjedz_mnie napisał

    20 lutego 2015 o 10:14

    Też czasami się zastanawiam nad zmianami smakowymi. Kiedyś do ust nie wzięłam sera pleśniowego, a teraz im bardziej śmierdzący tym lepszy 🙂 Twoja zupa podoba mi się i skorzystam niebawem 🙂

    Odpowiedz
  21. Salvador Dali napisał

    20 lutego 2015 o 17:46

    zawsze mama jak kisi zakwas, albo śledzie z buraczkami to dodaje jabłek, ale w zupie? Zaskoczyło mnie to, aczkolwiek wiem, że wszamałabym z wieeeelki uśmiechem..
    kocham buraki, kocham pod wszelką postacią!

    Odpowiedz
    • Asia W napisał

      24 lutego 2015 o 16:53

      to prawda dodatek jabłka w zupie z buraczków nie raz już przetestował i warto je dodać ….ta zupa wprost uśmiecha z miski 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl