Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa kurkowa

Cześć! Znacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole.

Składniki (4 porcje):
400 g kurek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
4 duże ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g śmietany 18 %
sól i świeżo zmielony pieprz
1 -2 łyżki posiekanego koperku
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny.
Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. 🙂

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Minutę przed końcem dodaj czosnek, smaż mieszając.
Do garnka dodaj ziemniaki, całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
Czas na dodanie śmietany. W garnuszku wymieszaj śmietanę z 2 – 3 małymi chochelkami zupy – do dokładnego połączenia się. Śmietanę dodaj do garnka, mieszając. Zupę wyłóż na talerze, udekoruj koperkiem.

Smacznego!

4 września 2017 Kategoria: Bezglutenowe, Grzyby, Sezonowo, Wege, Zupy komentarzy 9

Komentarze

  1. Paulina napisał

    4 września 2017 o 07:11

    Na zdjęciach wygląda niesamowicie 😀

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 września 2017 o 16:00

      W realu smakuje jeszcze pyszniej <3

      Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    5 września 2017 o 04:53

    wspaniała zupka 🙂 kurek do zupy jeszcze nie dodawałam.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 września 2017 o 16:00

      To koniecznie trzeba nadrobić! 😀

      Odpowiedz
  3. Ervisha napisał

    6 września 2017 o 07:42

    Z pewnością świetnie smakuje 😉

    Odpowiedz
  4. Pati napisał

    6 września 2017 o 11:23

    Pyszna jest! Też już robiłam w tym sezonie 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 września 2017 o 16:00

      Najlepsza! <3

      Odpowiedz
  5. Justyna napisał

    7 września 2017 o 08:12

    W weekend wybieram się na grzyby i mam nadzieję, że znajdę kurki. Już się nie mogę doczekać, bo zupa wygląda obłędnie. Jedna z moich ulubionych.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 września 2017 o 16:00

      Dziękuję! Ja w weekend również planuję ją ugotować. Życzę owocnych zbiorów 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl